Nicolae Ciucă: „Conduc un Guvern pro-business, deschis valorificării tuturor oportunităților”
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat astăzi, la Palatul Victoria, la întâlnirea cu reprezentanții comunității de afaceri franceze în țara noastră, organizată de Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, un partener de dialog și de afaceri foarte important pentru Guvern.
„Franța este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României. Avem nevoie de investițiile franceze în România și sunt convins că și oamenii de afaceri francezi au nevoie de oportunitățile deschise de relațiile economice bilaterale. Echilibrul economic menținut prin deciziile guvernamentale și stabilitatea politică au oferit încredere tuturor partenerilor noștri strategici, dar și investitorilor. Am asigurat coerență și în ceea ce privește cadrul legislativ și deschiderea către ajustarea tuturor regulilor, astfel încât să putem face față tensiunilor din această perioadă de criză, fără a impacta pe taxe noi. Acestea sunt argumente solide pentru orice plan de afaceri”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
„Conduc un Guvern pro-business, deschis valorificării tuturor oportunităților ce vizează dezvoltarea relațiilor economice româno-franceze, în linia Parteneriatului nostru Strategic, iar tranziția verde și tranziția digitală sunt teme prioritare pe agenda Executivului”, a adăugat prim-ministrul.
Punctele de vedere convergente și pozițiile comune cu privire la taxonomie, dezvoltarea proiectelor în sectorul energiei nucleare și al capabilităților energetice sunt în măsură să adauge plus-valoare cooperării economice între România și Franța, a menționat șeful Executivului.
Prim-ministrul a mulțumit Franței pentru sprijinul militar acordat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, precum și pentru susținerea celor două obiective strategice pentru România – aderarea la Spațiul Schengen și avansarea în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, a subliniat importanța consultărilor având în vedere că au loc la finalul unui semestru intens, după ce Franța a deținut președinția Uniunii Europene, și în contextual intensificării cooperării dintre Franța și România în cadrul NATO.
E.S. Laurence Auer a menționat câteva elemente ce descriu importanța pe care cele două țări o acordă cooperării bilaterale - vizita președintelui Franței, Emmanuel Macron, în România, în contextul invaziei Ucrainei, colaborarea militară strânsă în cadrul NATO, precum și relațiile economice aflate în dinamică. Oamenii de afaceri francezi continuă să investească în România, să caute noi oportunități mai ales în domeniile considerate importante de autoritățile române, a subliniat aceasta.
”Mulțumim Guvernului României pentru disponibilitatea de a aprofunda dialogul cu investitorii francezi și pentru deschiderea către mediul de afaceri. Suntem într-o situație dinamică și vom continua să căutăm noi domenii strategice în care companiile franceze să investească în România”, a afirmat ambasadoarea Laurence Auer.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIAFR), François Coste, a afirmat că prezența solidă a companiilor franceze în țara noastră – circa 4.500 - generează peste 125.000 locuri de muncă și o contribuție solidă la dezvoltarea sectorului IMM-urilor și a economiei românești. Creșterea economică de 5,1% înregistrată de România în primul trimestru al anului, faţă de trimestrul IV din 2021, stabilitatea cursului valutar și sfârșitul pandemiei sanitare sunt argumente în măsură să mențină deschiderea investitorilor francezi față de România, a adăugat președintele CCIAFR.
În cadrul consultărilor cu reprezentanții investitorilor francezi în România au fost abordate teme referitoare la decarbonizare și tranziție energetică, factori de atractivitate și predictibilitate economică, oportunități de investiții, potențialul industrial, infrastructura și tranziția digital.
La consultări au participat, împreună cu premierul, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Virgil-Daniel Popescu, ministrul Energiei, Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei, Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-ministrului, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Sănătății.