MENIU

Nepotismul, brandul de țară al României în timpul guvernelor Ponta 1,2,3. ASF confirmă regula

Nominalizarea Gabrielei Boca între membrii Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a stârnit un val de critici în rețelele de socializare și în rândul politicienilor din opoziție.  Alegerea, făcută de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, confirmă că majoritatea instituțiilor de stat rămân grav afectate de clientelismul politic la nivel de management, capușate fără milă și fără pauză de firmele clientelare ale "oamenilor partidului". Sau de rudele  oamenilor partidului, cum este cazul prin excelență al ASF.

 

Într-o postare făcută azi pe Facebook, Andreea Paul Vass le cere colegilor parlamentari din Comisia de Buget a Camerei Deputaților ca mâine să nu confirme nominalizarea Gabrielei Boca pentru ASF. “Dați o șansă aici, în România, adevăraților profesioniști! Este incredibil pe mâna cui lăsăm supravegherea piețelor financiare în România. Costul neprofesionalismului girat politic ne costă pe toți, pe noi toți românii. Nu mai merge așa!”, a spus Andreea Paul Vass.

De-a lungul timpul, lucrurile s-au desfășurat la fel în cazul numirilor la vârful ASF, care nu au fost făcute în funcție de profesionalism și competență, ci de cumetrie, de rubedenie și recomandare politică.

Mișu Negrițoiu, supranumit și bancherul lui Ponta, a fost numit în decembrie anul trecut la șefia ASF la recomandarea premierului social-democrat. După cererea de faliment a Astra făcută în august, numele lui Negrițoiu va rămâne pentru totdeauna asociat cu cel mai negru moment din piața locală de asigurări de după 1989. După ce a adâncit haosul pieței de asigurări din România, Negrițoiu  a mai intrat în atenția presei și pentru o afacere ilegală pe care ING România, pe care o conducea la momentul tranzacției (2003-2004), a înlesnit-o cu un Iran aflat sub embargo american.

Omul lui Zgonea, în spatele Media Xprimm

În martie 2014, Nicoleta Radu-Neacşu a primit avizul autorităţii de supraveghere a pieţei asigurărilor pentru a ocupa funcţia de director general al PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, fără să îndeplinească una dintre cerinţele prevăzute de lege, şi anume să aibă experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul asigurărilor pentru a ocupa o poziţie de conducere. Este soția deputatului PSD,  Marin Neacșu, totodată liderul grupului pesedist din Camera Deputaților.

Media XPRIMM este un grup de presă, relații publice și evenimente, specializat în piața asigurărilor și în industria de pensii private. Surse din piața asigurărilor au declarat, pentru Jurnaliștii, că firma Xprimm este controlată de Cristian Panciu, nimeni altul decât Secretarul general al Camerei Deputaților și omul de încredere al președintelui Camerei, Valeriu Zgonea. Cristian Panciu, mai susțin aceleași surse, nu conduce în mod oficial firma Media Xprimm, ci soția sa, Adriana Panciu, numele ei fiind de altfel menționat atât în acte, cât și pe site-ul firmei.

Fosta soție a lui Valeriu Zgonea, Cristina, și fosta iubită, Carmen Gheorghe, sunt angajate la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cristina Zgonea este șefa Serviciului de reglementare din cadrul Direcției Juridice a ASF. Despre fosta iubită a politicianului, Carmen Gheorghe, presa scria în 2013 că este consiliera Dorinei Mihăilescu, membru neexecutiv în conducerea ASF.

Creat în 2013, ASF se ocupă cu monitorizarea pieţei de capital, a asi¬gurărilor şi pen¬siilor privat De la presedintele Traian Basescu, care a promulgat legea privind infiintarea ASF, pana la Crin Antonescu, care se desparte "cu durere in suflet", dupa foarte multi ani, de parlamentarul Dan Radu Rusanu, cel care preia sefia Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, politicienii s-au inghesuit sa-si imparta functiile si au respins din start ideea unui proces competitiv si transparent, prin care sa-si poata depune oricine candidatura, inclusiv straini.

Salarii exorbitante pentru rude

Aceștia nu sunt singurii cărora li s-au oferit funcții plătite cu bani frumoși. Pe ștatul generos de plată al ASF, se află o lungă listă de soții, foste soții, amante, logodnice sau copiii unor politicieni marcanți, racordați cu toții și cu mare grijă la rețeaua banilor publici:

- Laura Elena Chitoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, a realizat  un venit brut de 19.059 euro în ultimele doua luni ale anului 2013;

- Grigoreta Cristina Zgonea, fosta soție a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a încasat pe ultimele două luni ale anului trecut 16.700 de euro;

- Aura Gabriela Socol, soția lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a încasat 16.067 euro;

- Iuliana Luiza Scutaru, soția lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților, a încasat în total 15.356 euro;

- Razvan Wlassopol, soțul edilului  Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a realizat un venit de 11.556 euro;

 - Remus Catalin Câmpeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, a cărei demisie a cerut-o Traian Băsescu, a încasat un venit de  10.822 de euro;

- Daniela Motreanu, soția deputatului PNL, Dan Motreanu, a obținut un venit brut de 13.178 euro;

- Popescu Dan Mircea (fost ministru PSD) -  6.589 euro;