MENIU

Neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, de la 1 octombrie. Marcel Ciolacu: Nu este un efort bugetar foarte mare

Neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, de la 1 octombrie. Marcel Ciolacu: Nu este un efort bugetar foarte mare

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei, nu are un impact semnificativ asupra bugetului.

„Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane”, a afirmat premierul,  menționând că suma se încadrează în cheltuielile legate de recalcularea pensiilor.

Șeful Guvernului a arătat, în context, că estimările legate de cheltuielile cu recalcularea pensiilor au fost de 10 miliarde de lei, dar că cifrele arată că există spațiu bugetar pentru majorarea pragului de impozitare a pensiilor.

„În acest moment, așa cum ne arată cifrele, sunt cheltuiieli de 8,3 miliarde pe toate cele 4 luni. Deci ne încadram și cu această creștere a plafonului de impozitare pana la 3000 de lei. Deci cu alte cuvinte este bugetată”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă susținută marți la Craiova.

Mulți pensionari au rămas fără tichetele sociale după recalculare. Voucherele, tăiate pentru câțiva lei în plus

Reacția lui Ciolacu vine după ce ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a anunțat luni seara, în premieră la Realitatea Plus, că de la 1 octombrie pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate.

Decizia - spunea ministrul - a fost luată în urma unei discuții cu prierul Ciolacu.

Președintele Casei de Pensii Daniel Baciu a precizat, la rândul său, că prin această măsură se va înregistra o creștere medie de 100 de lei. Realizatoare Anca Alexandrescu a precizat că are confirmarea de la Guvern că măsura se va aplica și pentru pensiile militare.