MENIU

Năstase critică poziția Ungariei în scadalul diplomatic cu România: "Nu e de înțeles"

Fostul premier, Adrian Năstase, scrie, în cadrul unei postări pe blogul său, că este de neînțeles atitudinea oficialilor de la Budapesta în conflictul diplomatic iscat cu reprezentații români, pe marginea subiectului privind criza imigranților din Europa. În ceea ce privește decizia Ungariei de a ridica garduri de sârmă ghimpată la graniță, Năstase afirmă că acestea "aduc aminte de tranșeele primului război mondial", fiind "o autoizolare, o formă de autism", după cum afirma și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

"În ultimile săptămâni, reprezentanții politici sau diplomatici unguri, disperați probabil de problemele create de refugiații ajunsi pe teritoriul lor, în loc să se consulte cu vecinii, au decis unilateral ridicarea unor ziduri sau garduri de sârmă ghimpată la frontiere. Evident că nu aceasta este calea. Aceste măsuri vin în urma altor decizii contestate la nivel european – modificările la Constitutie, reglementările privind presa etc. Închiderea Ungariei în spatele unor garduri înseamnă, de fapt, o auto-izolare, o formă de autism, după cum afirma ministrul Aurescu. Astfel de critici au venit și din partea altor tari europene. Gardurile de sârmă ghimpată aduc aminte de tranșeele primului război mondial. Unii vor spune că decizia Ungariei este o formă de afirmare a autonomiei sale individuale, culturale si etnice. Fie..", scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Fostul premier subliniază faptul că "nu este de înțeles, însă, modul obraznic în care reprezentanții unguri, incapabili să ofere contra-argumente, răspund la pozițiile decente ale reprezentanților români". 

”Ne-am aștepta la mai multă modestie din partea unui ministru de externe al cărui premier este trimis în judecată”, a declarat Peter Szijjarto. ”Ungaria este un stat cu o vechime mai mare de 1.000 de ani.” Ce legătură are trimiterea in judecată a premierului român cu gardul prefecturii? Ce legătură are gardul cu momentul în care ungurii au venit din Asia în Europa (în calitate de „refugiați”)?", a adăugat Năstase.

În viziunea sa, "problema refugiatilor, indiferent cine a generat-o, este acum o problemă europeană si ea trebuie, până la urmă, rezolvată in comun".

 

Bogdan Aurescu atacă dur Ungaria: ”Ridicarea de garduri, gest autist și inacceptabil”



Continuă războiul declarațiilor între oficialii români și cei maghiari. Ministrul de Externe de la Budapesta îi răspunde omologului său de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, după atacul de ieri al celui din urmă, şi-i aminteşte că face parte dintr-un guvern condus de un premier cu probleme penale.

După ce ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, sâmbătă, la întâlnirea cu ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, că ridicarea de garduri este un gest "autist, inacceptabil și în afara spiritului Uniunii Europene", astăzi vine un răspuns foarte acid din partea omologului său ungur. Peter Szijjarto îi amintește oficialului de la București că premierul Victor Ponta este trimis în judecată.

”Ne-am aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier este trimis în judecată”, a declarat Peter Szijjarto, referindu-se la faptul că premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

"Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa, de multe ori. Aşa va fi şi acum, fie că ministrului român de Externe îi place sau nu", a adăugat Szijjarto.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe român a transmis, într-un comunicat, că nu doreşte să comenteze "noile declaraţii provocatoare ale ministrului de Externe ungar, care continuă seria de atacuri inacceptabile la adresa oficialilor români".

"Poziţiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema în cauză sunt clare şi cunoscute şi sunt convergente şi cu alte poziţii exprimate la nivel european şi internaţional. Acestea vor fi reiterate din nou oficialilor ungari de ambasadorul român la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe", mai precizează sursa citată.