Năstase dezvăluie de ce nu a fost prezent la Congresul PSD
Fostul premier, Adrian Năstase, scrie, într-o postare pe blogul său, că nu s-a aflat printre cei peste 4.000 de social-democrați, prezenți duminică, la Congresul extraordinar al partidului, pentru că nu a fost invitat. În acest context, Năstase a criticat modul în care anumiți lideri PSD au clamat ideea reformei, în partid, prin referire la "teme ale trecutului".
"Există o anumită tentație a unor lideri PSD de a prelua, periodic, ideea „reformei”. Din păcate, unii cred că „reforma” înseamnă să rescrii istoria și să te ocupi de teme ale trecutului. Eu cred că temele „modernizării” sunt legate de pericolele și șansele globalizării, de limitele capitalismului, de dispariția capitalului național, de nevoia de urbanizare a ruralului, de redesenarea sferelor de influență în zona în care trăim, de invadarea zonei serviciilor de hyper-marketuri care, fiecare, „omoară” câte 30 de mici magazine locale, de dispariția industriei, de incapacitatea de a iriga culturile, în timp ce 4-5 mari intermediari străini contolează pretul la cereale. Există soluții? Oricum, ar trebui căutate.
Caii din imagine fug pentru că le e frică de ceva sau pentru că vor să ajungă UNDEVA. Fiecare poate interpreta cum vrea imaginea alăturată.
PS. Mai mulți jurnaliști m-au întrebat de ce nu am fost la Congresul PSD. Răspunsul e simplu – nu am fost invitat", scrie Adrian Năstase pe blogul său.
În aceeași Sală a Palatului unde Partidul Comunist Român își ținea congresele, peste 4.000 de pesediști din întreaga țară s-au ridicat în picioare, pentru maximum cinci secunde, la solicitarea președintelui lor Liviu Dragnea, pentru a comemora într-un moment de reculegere victimele dictaturii comuniste. De pe locul său din primul rând, Ion Iliescu, președintele de onoare al partidului, s-a ridicat pentru câteva secunde în picioare, imediat după ce Dragnea, în discursul său de la Congres, a afirmat inclusiv că PSD nu și-a asumat greșelile de după Revoluție, "cum ar fi victimele violențelor din Piața Universității", potrivit HotNews.ro.
Gestul noului președinte al PSD vine după ce acesta a declarat, luni, jurnaliștilor, că o condamnare a comunismului ar putea fi un gest lipsit de credibilitate, acest gest fiind făcut de Traian Băsescu, în 2006. Întrebat, la acea vreme, despre posibilitatea ca, la Congres, partidul să adopte o rezoluție de condamnare a comunismului, așa cum era vehiculat, Dragnea a răspuns: "Comunismul a fost condamnat de atât de mulți foști comuniști încât s-ar putea să nu mai fie credibil un astfel de demers".