Motivul pentru care Victor Ponta ar trebui să demisioneze, de fapt. Ce document a adoptat PSD
Premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze din Guvern după ce procurorii i-au atribuit calitatea de inculpat, potrivit regulilor adoptate, chiar la insistenţele acestuia, în Consiliul Naţional PSD din luna martie. „Amendamentul Ponta“, aşa cum a fost botezat documentul privind criteriile de integritate ale membrilor PSD, este încălcat însă chiar de autorul lui, scrie Adevarul.
Rezoluţia privind criteriile de integritate aplicabile membrilor PSD, care stabileşte, de fapt, sancţiuni pentru social-democraţii cu probleme penale, a fost adoptată în luna martie a acestui an, în cadrul Consiliului Naţional al partidului. Până la Victor Ponta, prevederile documentului au fost respectate de toţi social-democraţii cu probleme penale, în frunte cu Liviu Dragnea, Darius Vâlcov sau fostul preşedinte PSD Prahova, Mircea Cosma. De altfel, Ponta însuşi a insistat, până să intre el însuşi în vizorul DNA, ca noile reguli să fie aplicate tuturor membrilor partidului. În prezent, acelaşi amendament pe care l-a iniţiat îl obligă să se retragă nu din funcţiile politice, cum este cea de preşedinte de partid, ci din cele executive, implicit din postul de prim-ministru.
Întrebat, luni, de o jurnalistă a postului public de televiziune de ce nu respectă rezoluţia PSD, Ponta s-a răstit, a acuzat-o că adresează întrebări la ordin, a întors spatele şi a refuzat să mai răspundă la întrebări. „Dumneavoastră sunteţi de la TVR? Şi ştiţi pentru ce fapte de corupţie sunt eu cercetat sau aşa aveţi ordin?“, a reacţionat premierul, după care a încheiat abrupt discuţia cu reporterii, lăsând să se înţeleagă că ar exista semne de întrebare privitoare la calitatea sa de inculpat într-un dosar de corupţie. În realitate, în sensul strict al legii penale, faptele imputate lui Victor Ponta fac parte dintre cele asimilate corupţiei, în condiţiile în care procurorii îl acuză că, în perioada în care era avocat, respectiv între anii 2007 şi 2008, ar fi primit bani rezultaţi în urma unor fapte de corupţie.
Or, potrivit Legii 78 din 2000, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, evaziunea fiscală şi spălarea de bani, care îi sunt imputate lui Ponta, dacă se află în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, se supun aceluiaşi regim juridic. Drept urmare, acuzaţia potrivit căreia Ponta ar fi primit suma de 40.000 de euro de la Şova fără să presteze vreun serviciu juridic pentru firma de avocatură a senatorului şi în condiţiile în care banii proveneau dintr-o infracţiune de corupţie se încadrează în registrul faptelor reglementate de rezoluţia PSD.
Nu doar Ponta a evitat însă întrebarea, ci şi coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea. „A părăsit funcţiile din partid. Aţi văzut că preşedintele Iohannis a zis că va colabora bine cu domnul prim-ministru Victor Ponta. Dincolo de rezoluţie, cred că este mai important pentru români să existe un Guvern care să guverneze bine şi coerent“, a conchis Dragnea, fără să răspundă, de fapt, la întrebare.