MENIU

Moţiunea simplă împoriva ministrului Justiţiei, dezbătută în plenul Camerei

Deputaţii au dezbătut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei! Este primul demers de acest gen din Parlament îndreptat împotriva unui ministru tehnocrat.

”Cei care au inițiat moțiunea au citit-o, și-au exprimat agrumentele. Am încercat să explic că eu am vorbit despre o discuție privind drepturile în momentul în care statul, care trebuie să garanteze drepturile, nu poate face acest lucru. Nu recunosc ca validă niciun fel de formulare care este trunchiată și care denaturează sensul”, a declarat Raluca Prună, la ieșirea din Parlament.

Ministrul a subliniat că nu consideră că era cazul să mai ”întârzie” cu propunerea Laurei Kovesi, întrucât ”procedurile durează destul de mult, mandatul expiră în mai”. ”Ar fi fost, din partea mea, o ipocrizie ca să constat că legea vorbește de reînvestire, iar eu să mă joc de-a numirea. Cel care a ocupat o poziție e în pole-position. Cel care ocupă o funcție cunoaște situația din acea instituție, aici vorbim de rezultate. Nu am nicio ezitare și sunt foarte fericită cu propunerea de reînvestire”, a mai menționat Prună.

Documentul intitulat "Drepturile omului nu sunt un lux!" face referire la declaraţia ministrului Justiţiei după adoptarea ordonanței de urgenţă privind interceptările. Ministrul Raluca Prună scria atunci pe pagina sa de Facebook că "OUG adoptată nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic".

Printre cei 53 de semnatari ai moţiunii se numără şi fostul premier Victor Ponta, Sebastian Ghiță, dar şi parlamentari UDMR, în frunte cu preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. Eventuala adoptare a moţiunii simple nu are ca efect juridic direct revocarea ministrului.