MENIU

Moscova ironizează Parlamentul European, după restricțiile impuse rușilor

Ministerul rus de Externe nu dramatizează situaţia creată de decizia Parlamentului European de a restricţiona accesul în instituţie al ambasadorului rus la UE, Vladimir Cijov, apreciind că "oricum nu este nimic de făcut acolo", relatează agenţia TASS în pagina electronică, scrie Mediafax. 

"Cred că poţi să nu vizitezi acea adunare, pentru că nu este nimic de făcut acolo, cu restricţii sau fără", a declarat marţi adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov. "Ţinând cont de sentimentele majorităţii membrilor acestei adunări, orice ar putea spune şi orice decizie ar putea adopta poate fi prevăzut cu uşurinţă", a adăugat el. Diplomatul a subliniat că, "din păcate, în deciziile legate de Rusia există din ce în ce mai puţină raţiune".

Moscova a repetat în mai multe rânduri în ultimele zile că introducerea unei liste negre cu oficiali europeni care au interdicţie de a intra în Rusia nu este un "capriciu", ci o "măsură legală şi proporţionată în replică la restricţiile inacceptabile privind intrarea unor reprezentanţi ruşi în UE sub pretexte exagerate", a mai spus Riabkov. 

Cererile oficialilor europeni vizaţi de interdicţia de intrare în Rusia de a primi explicaţii, precum şi afirmaţiile că aceasta este o măsură ilegală şi încercările de a adopta măsuri de retorsiune arată "mizeria lor politică intelectuală", a adăugat el.

"Acest lucru dovedeşte că oamenii nu văd nimic în jurul lor şi nu pot percepe realitatea aşa cum este. Este regretabil că astfel de oameni sunt implicaţi în procesul de decizie din UE", a mai precizat Riabkov.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a informat marţi că PE restricţionează accesul liber în instituţie al ambasadorului rus şi al altui diplomat şi suspendă participarea la Comisia de cooperare parlamentară UE-Rusia, după ce Moscova a întocmit o listă neagră cu oficiali europeni.