MENIU

Monica Macovei: Va urma o perioadă de dezordine în justiție. România va deveni raiul infractorilor

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a comentat, joi, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, efectele deciziei CCR prin care se interzice Serviciului Român de Informaţii să desfăşoare activităţi de supraveghere tehnică în dosarele penale, hotărârea aplicându-se și cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată. Macovei susține că va urma o perioadă de dezordine în justiție, iar România va deveni raiul infractorilor în contextul în care fiecare judecător va decide, de la caz la caz, dacă ia în considerare proba cu interceptări la dosar sau nu. Macovei subliniază faptul că s-a plecat de la dorința de a clarifica ce sunt 'alte organe specializate ale statului' care pot desfășura supravegherea tehnică și s-a ajuns la a se scoate 'cine făcea' de facto interceptările, retroactivitatea deciziei CCR fiind o problemă, în viziunea sa. 

Macovei consideră că nu ar fi benefic ca fiecare parchet să aibă o unitate de interceptare 'tocmai pentru siguranța dosarelor și a cercetărilor'.

"Solutia mutării (n.r - serviciului tehnic de interceptare) la Ministerul Public la parchet este ok, dar nu la toate parchetele. Va fi greu să păstrezi confidențialitatea unei interceptări cu cât lanțul de oameni care au acces și care știu că 'x' e interceptat (...) cu atât e mai riscant ca persoana respectivă să afle. Haideți să ne gândim că există în țară încă în justiție oameni care lucrează împreună cu interlopi mână în mână, deci nu ar fi ok să aibă fiecare parchet o unitate de interceptare", a declarat Macovei.

În acest context, Macovei a punctat faptul că efectul retroactiv al deciziei CCR este o problemă, în condițiile în care "procurorii nu vor mai putea să pună la dosar aceste probe".

"Citind decizia (n.r - CCR) vedem clar că SRI e clar exclus de la aceste activități, dar mi-e greu să cred că se va face o lege în sensul acesta (...) SRI-ul oferă suport tehnic și nu face acte de cercetare penală, în opinia mea. Opinia CCR e că ar face. După părerea mea, nu face. S-a plecat de la un lucru, adică să clarificăm ce sunt 'alte organe specializate ale statului' și s-a ajuns la altceva, la a se scoate cine făcea de facto. Aici, retroactivitatea e o problemă și voiam să ajungem la ea. Știm cu toții că deciziile CCR sunt numai pentru viitor - scrie și în Constituție și în această decizie a Curții. Apoi, tot în această decizie a Curții, scrie că aceste noi reguli stabilite se aplică și pe trecut, adică dosarelor aflate în curs de judecată și evident celor în curs de urmărire. Practic, procurorii nu vor mai putea să pună la dosar aceste probe", a explicat Macovei.

Fostul ministru al Justiției a explicat de ce va urma o perioadă de instabilitate juridică.

"Experți în anticorupție ne-au spus că se va decide de la caz la caz. Asta înseamnă că fiecare judecător va decide dacă ia în considerare proba cu interceptări sau nu. După părerea mea, motivarea Curții spune clar că nu poate să ia în considerare. De la caz la caz, se va decide altceva: dacă fără interceptare restul probelor pot duce la concluzia pentru judecător că persoana 'x' e vinovată și trebuie condamnată și aici va fi o mare dezordine juridică pentru că judecătorii vor decide în mod diferit unul de altul. Va exista o instabilitate a soluțiilor, ne îndepărtăm mult de practica unitară. Va fi destul de mult haos în aceste dosare. Depinde de cât de multe interceptări erau, de cât de mult valorau aceste probe", a afirmat Macovei. 

Întrebată cum a ajuns la suma de un miliard de euro privind costul serverelor de interceptări ale SRI, Macovei a evitat să dea un răspuns clar, precizând că cifrele vehiculate de DNA și DIICOT pentru achiziționarea serviciului tehnic de supraveghere vor crește. În viziunea sa, argumentul banilor nu este suficient pentru a justifica rămânerea sistemului de interceptare la SRI.

"S-ar putea să crească de la ce am auzit ieri, adică câteva zeci de milioane. Nu cred că acesta este argumentul: că sunt bani mulți și atunci hai să îl lăsăm acolo. Cred că putem decide ca societate că vrem să fie la Ministerul Public și atunci în timp să avem acești bani, să cumpărăm tot ce ne trebuie și să o facem. Deci nu banii cred că trebuie să decidă dacă să rămână la SRI sau nu", a spus Macovei.

Pe de altă parte, întrebată cum vede faptul că fostul șef de stat, Traian Băsescu, a salutat decizia CCR, Macovei nu s-a declarat surprinsă.

"Eu nu salut această decizie și trebuie să vă spun că nici nu mă suprinde reacția domnului Traian Băsescu pentru că dânsul a avut declarații împotriva DNA de mult timp. Deci am intrat într-un fel de obișnuință. Nu este prima dată când critică DNA. Salutând decizia, critică din nou activitatea DNA. E, într-un fel, păcat că am pus bazele împreună a a acestei activități anticorupție și acum...", a răspuns Macovei.

Totodată, întrebată dacă i se pare întâmplător faptul că judecătorul raportor de la CCR este Daniel Morar, Macovei a refuzat să comenteze.

"Nu pot să comentez această întrebare. Daniel Morar a construit DNA. De ce se întâmplă acum asta, nu știu", a afirmat Macovei. 

Fostul ministru al Justiției a ținut să precizeze faptul că decizia CCR ar putea conduce și la distrugerea anchetelor transfrontaliere, precum cele care vizează traficul de droguri.

"În această perioadă, până când se vor găsi soluții, va fi dezordine, va fi o perioadă de haos. Dar, în această perioadă și până când se rezolvă cine anume face și când se începe să se facă interceptările și filajele, în această perioadă, România va deveni raiul infractorilor, fiind acolo unde, într-o țară în care procedurile nu sunt clare și ei știu sigur că nu pot să fie interceptați până când noi nu punem la punct un sistem, atunci vin și își fac activitatea aici. Există infracțiuni transfrontaliere, cum e traficul de droguri (...) România intră și ea în acest circuit de cooperare în materie penală și s-ar putea să nu mai poată intra și atunci să distrugă și anchetele transfrontaliere, făcute la nivel european", a mai explicat Macovei.




Mai multe articole despre:
Monica Macovei CCR interceptari SRI