Mitingul PNL de vineri, anulat. Quintus: "Era imposibil să nu-şi închipuie Oprescu riscul..."
Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a explicat, miercuri seara, la Realitatea TV, care au fost motivele pentru care a propus în Biroul Permanent al PNL ca mitingul liberalilor, anunţat pentru ziua de vineri, să nu mai aibă loc.
"Am avut o dublă surprindere. În primul rând, că aprobarea a două mitinguri în acelaşi loc şi în acelaşi moment de către primarul Oprescu m-a surprins pentru că îl cunosc ca un om serios, şi era imposibil să nu-şi închipuie riscul de a se aşeza două partide adverse în jurul unui Parlament care urma să se pronunţe asupra moţiunii noastre. Şi atunci, m-am gândit că cel mai înţelept lucru e că dacă s-ar fi întâmplat lucruri neprevizibile şi periculoase, o încercare dintr-o parte sau alta... Nu acuz neapărat pe alţii... Oricând se putea întâmpla o confruntare şi răspunderea acestei confruntări revenea şi partidului nostru. Şi, pentru a respecta ordinea publică şi pentru a nu adânci mai mult grava criză economică şi politică prin care trecem, am propus o hotărâre a Biroului Politic care să amâne acest miting. El va avea loc tot în cursul acestei luni şi în Bucureşti, cu rugămintea celui care urmează să aprobe mitingul să nu cumva să se repete această greşeală. Eu nu cred că în mintea domnului primar a fost să se producă nişte necazuri, că răspundea şi dânsul. Dar această lipsă de prevedere m-a făcut să fac această propunere care a fost admisă în unanimitate, cu două abţineri", a declarat Mircea Ionescu Quintus, miercuri seara, într-o intervenţie în emisiunea "Jocuri de putere".
"Prin urmare, am vrut să feresc partidul nostru, în aceste momente foarte dificile pentru noi toţi, şi pentru oamenii politici, de încă o întâmplare care să adâncească această criză şi să trimită oamenii politici şi partidele mai jos decât se găsesc acum în opinia publică", a punctat liberalul.
Întrebat cum vede criza politică actuală, Quintus a replicat: "În foarte îndelungata mea viaţă, am trăit o serie de evenimente foarte grave şi periculoase pentru ţara, deminitatea şi pentru oamenii acestei ţări. Le-am depăşit, într-un fel sau altul. Din păcate, şi după '90 încoace am avut o serie întreagă de necazuri. Şi atunci, am socotit că trebuie să prevenim asemenea întâmplări într-un moment pe care eu îl socotesc deosebit de grav pentru ţara noastră, cu un prim ministru care nu se mai poate bucura de niciun fel de credibilitate, nu numai în ţară, mai ales în străinătate. Avem nevoie de oameni care să ne reprezinte şi să reprezinte cu cinste ţara noastră în atât de multe întâlniri şi de înţelegeri pe care le putem avea. De aceea cred că, în momentul de faţă, ne găsim într-o gravă criză. PNL se pregăteşte să facă opoziţie democratică serioasă şi se pregăteşte pentru momentul în care, şi nu-l stabilesc eu, va trebui să preia conducerea Guvernului. Până atunci, însă, şi de aceea am făcut propunerea, să evităm orice fel de tulburare a ordinii publice. Şi, mai ales, să nu se arunce în sarcina noastră provocări de stradă."
Reamintim că liberalii au renunţat la protestul de vineri, lanţul uman pe care voiau să-l facă la Parlament, în ziua votului la moţiunea de cenzură. Motivul? Opoziţia nu vrea incidente, în condiţiile în care PSD a anunţat şi a obţinut aprobare pentru o "contramanifestaţie fix în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră". Un alt motiv a fost şi acela că PNL a obţinut aprobare pentru doar 1.500 de oameni, deşi au cerut pentru 5.000 de persoane.