MENIU

Mircea Geoană: Posibil ca, dacă atacurile de la 11.09 nu ar fi avut loc, România să nu fie în NATO

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a comentat la Realitatea TV impactul atacurilor de la 11 septembrie din SUA aspra lumii. 

Mircea Geonă a relatat că în momentul atacurilor se afla la minister. "A fost ca un șoc. O perioadă de uriașă incertitudine. Pentru ceva timp, nici noi, nici americanii nu știam ce s-a întâmplat, care a fost cauza. Primul meu gând, având mulți prieteni în SUA, a fost unul omenesc: aoleu, cine s-a prăpădit? (...) Apoi am mers destul de repede la New York și am ajuns la locul atentatelor. Încă mirosea a carne arsă, a tragedie, a vieți pierdute. Nu am să uit fețele crâncene, dar solidare ale pompierilor ameriani le aveau. Dacă e ceva de învățat, este modul în care americanii încearcă să îi educe pe cei mai tineri. Ei Nu pun accent pe răzbunare, deși bin Laden a fost prins, ci pe compasiune", a spus Geoană.

Fostul ministru de Externe a analizat impactul atentatelor și a oferit, drept posibile efecte extinderea NATO, incusiv cu România. 

"Ce e mai important e că e foarte posibil ca în absența acestei drame uriașe și a schimbărilor introduse de SUA, să nu fi avut o extindere a NATO cu 7 state. Se putea întâmpla ca România să nu fie azi în NATO. Se putea ca situația din Orientul Mijlociu să nu fie azi cum este", a spus Geoană.

Fostul șef al diplomației a observat că reacțiile SUA, care au culminat cu două războaie și o luptă împotriva terorismului care nu s-a finalizat încă, au avut la bază șocul resimțit. "Șocul și trauma resimțite au fost fără precedent. În septembrie acum 15 ani noi trăiam euforia de după terminarea Războiului Rece. America venea după o perioadă de creștere econpomică. Șocul a fost mare. Poate că reacțiile au condus la niște efecte nebănuite. Închipuiți-vă un uriaș care se crede de neatins care brusc și-a dat seama că e vulnerabil", a spus Geoană. 

Fostu ministru de Externe a observat că, în lumina eșecului de a preveni atentatele, SUA și-au înmvățat lecțiile. 

"America are un aparat de securitate națională. Între ele a existat o lipsă de comunicare. După 11 septembrie, americanii au înființat un departament de Homeland Security de care trebuie să asculte toate structurile naționale. Americanii au învățat mai repede lecțiile, spre deosebire de europeni. Poate că au fost exagerări - legea Patriot Act spre exemplu. Europa a crezut că astfel de lucruri nu i se pot întâmpla. Dar acum ar trebui să învețe de la felul în care americanii s-au organizat, dar fără exagerări", a msi spus Geoană.



Mai multe articole despre:
Mircea Geoană 11 septembrie