MENIU

Mircea Geoană: "Nu poţi să ceri la nesfârşit contribuabilului american să plătească pentru tine."

<p>Mircea Geoană</p>

Mircea Geoană a declarat într-un interviu pentru REALITATEA.NET că pînă la sfîrşitul mandatului, în 2016, Barack Obama va vizita România. Deocamdată, declară politicianul, trebuie să recunoaştem că polonezii au avut o politică externă mult mai bună.

Mircea Geoană a vorbit în interviul acordat REALITATEA.NET despre mărirea bugetului pentru apărare: “Nu poţi să ceri la nesfîrşit contribuabilului american să plătească pentru tine. Dacă cerem garanţii solemne de securitate militară din partea NATO, care înseamnă de fapt securitate din partea SUA, nu poţi să stai şi să fie pe gratis. Nu pledez acuma pentru creşteri exponenţiale de cheltuieli militare, dar să revii măcar spre 2% din PIB."

De ce în România a venit vicepreşedintele Joe Biden şi în Polonia merge preşedintele Barack Obama? Mircea Geoană este de părere că Obama va ajunge şi la noi pînă la final de mandat: "Putem să ne întrebăm de ce preşedintele Obama nu a venit pînă acum în România. Eu sînt convins că pînă la finalul preşedintelui Obama şi în mandatul viitorului preşedinte român, Obama va veni  în Bucureşti. Eu sper ca Obama şi Biden să ajungă cît mai repede la Chişinău. Dincolo de ego-ul nostru, trebuie să recunoaştem că Polonia în aceşti ultimi ani de zile s-a conturat ca un jucător mult mai important decît România, haideţi să spunem şi lucrul acesta”.

Despre vizita lui Joe Biden şi implicaţiile de business. A venit să susţină şi Chevron? "Cum să nu conteze şi partea economică, declară Geoană, dar discursul lui Joe Biden se referă în principal la Exxon, care alături de Petrom prospectează şi s-au găsit resurse importante de gaz în platoul Mării negre. Gazele de şist sînt încă o incertitudine.”

Mai multe articole despre:
Mircea Geoană NATO Chevron Joe Biden Exxon