Mircea Dinescu: Nu trebuiau să existe carnete de revoluționar
Scriitorul Mircea Dinescu spune că, la 30 de ani de la evenimentul care a adus libertate românilor, societatea trăiește în continuare între tragic și comic. În acest context, Dinescu a comentat la un post de televiziune și incidentul care l-a avut ca protagnist de Gelu Voican Voiculescu.
,, În mod normal, acele carnete de revoluționar nu trebuiau a fi date nimănui, pentru că în decembrie au ieșit milioane de oameni pe străzi și au strigat Jos Ceaușescu și când Ceaușescu era încă la balcon în București. Toți acești oameni ar fi trebuit să aibă carnet de revoluționar, nu să selecteze băieții cum au selectat: unii și-au plătit carnetul de revoluționar prin doi martori falși sau mai puțin falși'', spune Mircea Dinescu într-un interviu televizat.
,, Toată povestea seamănă cu povestea ilegaliștilor de pe vremea comunismului, când a devenit o clasă dintr-asta privilegiată de bătrâni ilegaliști care au lipit în tinerețe afișe cu Karl Marx pe zidul Prefecturii capitaliste din București. Și atunci au beneficiat de pensii mari, de locuințe în cartierul Primăverii, de gratuități cu avionul și tramvaiul. Cam așa au făcut și ăștia după '89: și-au tras această poveste cu carnetul de revoluționar, pe urmă au făcut acest institut care nu-și are absolut niciun rost'' a adăugat Dinescu.