Ministrul forțelor armate franceze, vizită CRUCIALĂ după ce țara sa și-a întărit prezenţa militară în România - Întâlniri cu Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis
Ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, face joi, 3 noiembrie, o vizită oficială în România. Oficialul francez vine în contextul în care Franța conduce Grupul de Luptă al NATO din România și își va spori prezența militară în țara noastră, inclusiv cu tancuri de luptă Leclerc, dar și în condițiile în care unul dintre cele mai importante contracte de achiziție militară - cel al corvetelor construite de francezii de la Naval Group - este în aer de mai bine de un an.
Ministrul Apărării din Franța, Sébastien Lecornu, va efectua o vizită oficială în România. Oficialul va vizita co vizită Centrul de Instruire „Getica”, urmând să se întâlnească cu șeful statului, cu premierul și cu cu ministrul român al Apărării.
Vizita oficialului în România a fost anunțată de Ministerul român al Apărării. Potrivit sursei citate, ministrul apărării din Franța are programate mai multe întâlniri, fiind primit de președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, la 15.00, și premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria, la 16.30.
De asemenea, șeful francez al Apărării va avea o întrevedere și cu omologul român, Angel Tîlvăr, la sediul MApN, începând cu ora 17.30, urmată de declarații de presă comune.
Agenda delegației franceze cuprinde, în cursul dimineții (începând cu ora 8.30), o vizită în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov,
Ministrul francez va avea și o ceremonie de depuneri de coroane de flori (începând cu ora 14.00) la Monumentul Eroilor Francezi, situat în Parcul Cișmigiu din București.
Sursa citată a amintit că grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit, „începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră”, iar „la propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul național integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României”.