MENIU

Ministrul Energiei: „România va deveni complet independentă energetic din 2026”

Romgaz a preluat, oficial, de la Exxon, zăcămintele din Marea Neagră. Foto/Profimedia

Virgil Popescu a fost prezent la semnarea tranzacției oficiale prin care Romgaz devine principalul propietar al rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră. Ministrul spune că, speră ca de la sfârșitul anului 2026 gazul din Marea Neagră să intre în circuitul energetic național.  

„Asistăm la prima caramidă al unuia dintre cele mai mare proiecte din domeniul energetic din România, pentru că este vorba despre o întreagă industrie orizontală. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede și, cel mai târziu la sfârșitul anului 2026, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul național energetic, iar România să fie un furnizor local de energie și să devină un furnizor de securitate energetică regională”, a declarat Virgil Popescu.

Ce este „Neptun Deep” și cât de important este pentru piața de energie

Proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, este deținut în cote egale de ExxonMobil şi OMV Petrom, doar că ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România.

La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.

Contractul ar fi urmat să fie semnat după ce va obține aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în data de 28 aprilie 2022, lucru care s-a întâmplat.

Deloitte România a anunțat luna trecută că a asistat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, deținut în proporție de 70% de statul român, în obținerea creditului de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank, care va fi folosit pentru finanțarea parțială a preluării acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din proiectul de gaze de la Marea Neagră Neptun Deep. Facilitatea de împrumut a fost acordată pe o perioadă de cinci ani și este corelată cu performanța financiară generală a Romgaz.

Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru Agerpres, că Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.