MENIU

Ministrul Comunicaților îi răspunde lui Ponta: Noi am întârziat 3 zile, voi 1 an și 6 luni

Marius Bostan

Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societate Informațională, i-a răspuns fostului premier Victor Ponta într-o conferință de presă, după ce Ponta a anunțat o moțiune de cenzură, după 15 iunie, pe tema nefuncționării Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Marius Bostan a spus că acuzațiile fostului prim-ministru sunt false și că sistemul funcționează.

"SEAP este un instrument tehnic prin care se derulează proceduri de achiziții. Acest sistem trebuie modificat permanent pentru a fi conform cu legislația. Pentru utilizarea corespunzătoarea a SEAP este necesară aprobarea normelor de aplicare a noului pachet de achiziții publice, care vor fi aprobate în ședința de Guvern din 2 iunie. După apariția normelor se vor demara noi proceduri de achiziție, conform legislației", a spus ministrul Comunicațiilor.

Acesta a subliniat că știrea privind nefuncționarea SEAP este falsă.

"În acest moment se fac testări, iar procedurile de achziție aflate în desfășurare au loc fără impedimente. Știrea că sistemul ar fi blocat este falsă. Se vor puta iniția, în continuare, publica și atribui cumpărături directe. În acest context, al noului pachet de achiziții publice, procedurile de achiziție care depășesc pragul cumpărării directe vor putea fi făcute după  2 iunie", a susținut Marius Bostan.

Ponta anunță căderea Guvernului Cioloș. PSD depune moțiune de cenzură, după 15 iunie

Totodată, el a amintit că Guvernul Ponta a înaintat pachetul de legi privind SEAP după un an și șase luni de la data la care au fost aprobate directivele europene. De asemenea, acesta a punctat și faptul că fostul Executiv a beneficiat de bani europeni pentru elaborarea proiectului, în timp ce actualul nu.

"Vreau să reamintesc că aceste directive europene privind achizițiile publice au fost aprobate în data de 18 aprilie 2014. Deci acum doi ani. Acestea au fost discutate cu cel puțin doi ani înainte, deci de fostul Guvern. Abia după un an și șase luni fostul Guern a înaintat pachetul de legi privind transpunerea acestor directive, deși se știa cu aproape 3 ani înainte despre apariția acestui nou pachet de legi. Ba mai mult, după ce a intrat în Parlament a mai durat 7 luni de dezbatere. Guvernul nostru de profesioniști a reușit ca în 9 zile, până pe 2, deci nu s-au terminat, să pregătească aceste pachet de norme care nu a beneficiat de fonduri europene pentru a fi elaborat. Fostul Guvern a cheltuit zeci de mii de euro pentru a elabora acest pachet", a explicat ministrul.

Marius Bostan a declarat că își asumă întârzierea de 3 zile privind pachetul de norme în cazul SEAP, dar și că este "mâhnit" și "ușor siderat" de declarațiile lui Victor Ponta.

"Este neserios să fi trimis o moțiune de cenzură pentru aceste trei zile. Legea a fixat trei zile pentru intrarea în viguare. Este imposibil chiar dacă ai pregătite normele. Cu toate acestea am reușit să facem asta. Aceste norme au avut 8 dezbateri publice. Guvernul Cioloș încă din 15 ianuarie a introdus în preconsultare publică aceste norme. Au fost peste 800 de amendamente pe care le-am preluat în acest pachet, fără asistență și fără bani de consultanță juridică. Suntem pregătiți cu aceste pachet de norme. SEAP a fost premiat pentru bună personalitate și este un exemplu de bună practică oferit și altor state", a spus ministrul Comunicațiilor.

"Ne asumăm! Îmi asum eu ca ministru întârzierea asta de 3 zile pe care ne-a impus-o Parlamentul. Istoria o puteți vedea: 1 an și șase luni pentru pregătirea unui pachet de legi în care s-au cheltuit și bani europeni. Noi am făcut tot fără bani, fără bani de la buget, numai din eforturile oamenilor plătiți din fonduri extrabugetare. Sunt foarte mâhnit, chiar ușor siderat de această ieșire din care îmi dau seamă că nu se cunoaște bine legislația", a conchis Marius Bostană.

 

Mai multe articole despre:
Victor Ponta ministrul Comunicaţiilor SEAP