MENIU

Ministrul Angel Tîlvăr: Legea votului prin corespondență va fi adoptată în toamnă

<p>Ministrul Angel T&icirc;lvăr: Legea votului prin corespondență va fi adoptată &icirc;n toamnă</p>

Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, a anunțat, joi, că proiectul votului prin corespondență va fi adoptat în sesiunea din toamnă, motivul întârzierii fiind votul care trebuia dat mai întâi cadrului general, respectiv legii partidelor, legii finanțării partidelor și alegerilor locale și generale.

"După momentul 16 noiembrie, clasa politică din România, în integralitatea ei, s-a aplecat cu toată atenția pe lucrurile care trebuie îmbunătățite. S-a luat decizia înființării la nivel parlamentar a unei comisii speciale, care-și propunea să refacă legislația electorală, dar nu în ultimul rând și felul în care cetățenii aflați în afara hotarelor țării pot avea garantat dreptul de a-și exercita votul. S-a început cu legea partidelor politice, apoi finanțarea acestora, legea alegerilor locale, noi dorim să fie aplicată de la anul, legea alegerilor parlamentare și ținând seama de acest cadru creat, este normal că următoarea cărămidă în zid va fi această lege specială.

Ordinea lucrurilor făcea ca acest vot prin corespondență să fie discutat după ce structura principală era deja stabilită. Eu mi-aș dori și orizontul de timp pe care-l formulez este toamna, în următoarea sesiune parlamentară, și sunt convins că acest lucru se poate realiza", a declarat ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Pe de altă parte, Angel Tîlvăr a condamnat declarațiile ministrului demisionar al Transporturilor, Ioan Rus, cu privire la românii din diaspora.

"Am reacționat surprins. Mi-am dat seama, după cum îl știam pe domnul Rus, că va exista o reacție prin care să-și asume și să-și scuze vorbele. Noi am dat un comunicat prin care am condamnat toate manifestările de acest gen și mi-am exprimat regretul că acest lucru s-a întâmplat, mai ales că se referă la o categorie de români cu care eu mă întâlnesc foarte des. Sunt sigur că de aici încolo voi avea întrebări și pe această temă și mi-aș fi dorit să nu le am. Regret și acum faptul că o situație ca aceasta a stârnit emoția aceasta, într-o perioadă în care doresc să contribui la unitate, la consens, la înțelegere. Sunt sigur că domnul Rus a regretat și regretă", a precizat Angel Tîlvăr.