MENIU

Ministrul Agriculturii: Îmi dau demisia dacă premierul îmi cere. Moţiunea este "neonestă"

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, luni, la Camera Deputaţilor, că va demisiona dacă premierul Dacian Cioloş îi va cere, afirmând că nu are ce să îşi reproşeze pentru că a făcut tot ce a promis că va face.

„Moţiunea nu este obligatorie în ceea ce priveşte demisia. Sigur, premierul Cioloş m-a numit, dânsul este cel care trebuie să îmi ceară demisia”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, după dezbaterea moţiunii simple îndreptată împotriva sa, dacă îşi va da demisia în cazul în care moţiunea va trece, scrie Mediafax.

Întrebat ce îi reproşează premierul Dacian Cioloş, în contextul în care numele său a fost vehiculat nu doar o dată pentru remaniere, Achim Irimescu a afirmat că Cioloş i-a reproşat doar „ieşirile” care nu au avut legătură cu portofoliul său.

„Premierul nu îmi reproşează nimic sau ca să fiu mai exact mi-a reproşat ieşirile care nu aveau legătura cu protofoliul meu, (…) care erau din presă, cu telefonul în buzunar şi mi-a spus că nu înregistrează. Dar mă rog, aceasta este România”, a spus Irimescu.

Achim Irimescu a susţinut că este singurul ministru care a realizat tot ceea ce a promis că va face, afirmând că nu îşi poate reproşa nimic.

„Premierul a cerut ca fiecare ministru să îşi prezinte ce a realizat şi eu am realizat absolut totul din ce am promis. Şi am să vă spun pe rând, am spus că simplific două pachete (…) unul aplicat în 2015, de 900 de grame şi al meu, cererea de plată de numai 100 de grame. Deci, simplificarea pe care am făcut-o în acest an este enormă. În al doilea rând, am promis că voi veni cu un proiect de lege pentru fonsul mutual şi la sfârşitul săptămânii trecute l-am prezentat în două variante, producătorilor şi să îl prezint şi domnilor din Paralment. Am promis că voi face un fond de creditare cu termen până în octombrie şi este în grafic. Am promis că voi face un fond mutual şi, repet, proiectul este pe circuit. Am promis că voi face eforturi pentru restructurarea cercetării şi am un proiect care este gata. (…) ca urmare, sigur, eu nu pot să îmi reproşez absolut nimic pentru că ce am promis m-am ţinut de promisiune”, a susţinut Irimeascu.

Ministrul Agriculturii a susţinut, luni, că moţiunea simplă îndreptată împotriva sa este „neonestă”, în timp ce PSD şi ALDE i-au reproşat că găseşte scuze, iar liberalii că ar fi trebuit să spună care sunt probleme din agricultură încă de la preluarea mandatului.

"Pe fond, moţiunea este nu doar neîntemeiată, ci şi neonestă. Atunci când am preluat ministerul am găsit foarte multe probleme. De 6 luni, eu şi echipa actuală reparăm greşeli şi căutăm soluţii. Suficient să menţionez aici doar pierderea unui miliard de euro la dezvoltarea rurală, penalizări de aproape 800 milioane de euro la APIA şi AFIR, întârzieri foarte mari şi decizii greşite în ce priveşte plăţile directe, ca să le amintesc pe cele mai importante", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în dezbaterea moţiunii simple.

Mai multe articole despre:
ministrul agriculturii Achim Irimescu