MENIU

Mineriada din iunie 1990. Nicolae Ciucă: Această rană a societăţii româneşti rămâne deschisă până când instanţa va da vinovaţilor pedepsele pe care le merită

Nicolae Ciucă / Foto: Inquam Photos

”Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne o pagină neagră în istoria noastră recentă", a transmis, vineri, președintele PNL Nicolae Ciucă, menționând că dosarul Mineriadei nu a fost încă finalizat, iar victimele şi urmaşii acestora încă aşteaptă să se facă dreptate. Potrivit liderului PNL, "această rană a societăţii rămâne deschisă până când instanţa va da vinovaţilor pedepsele pe care le merită".

"Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne o pagină neagră în istoria noastră recentă. Regimul de atunci a interzis libertatea de opinie, suprimând un protest pașnic al opoziției, care își manifesta libera expresie, câștigată în decembrie 1989. Învrăjbirea oamenilor, fictivele lovituri de stat și manipularea - toate pornite de la nivel înalt în aparatul de stat - au generat valuri de ură și violență în societate", a transmis, vineri, Nicolae Ciucă, într-un mesaj postat pe Facebook.

Liderul PNL a precizat că, în calitatea sa de "partid de opoziție și militant activ pentru diversitatea opiniilor, Partidul Național Liberal a fost o țintă a represiunii. Sediul nostru central și cel al PNȚCD au fost devastate de mineri. Am rămas însă, neclintiți, apărătorii statului de drept și ai unei societăți deschise".

Miron Cozma, înjură victimele Mineriadei, la Parchet: „Care mineriadă? Vezi poate te bat!” VIDEO

"Din păcate, dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu a fost încă finalizat, iar victimele și urmașii acestora încă așteaptă să se facă dreptate. Această rană a societății românești rămâne deschisă până când instanța va da vinovaților pedepsele pe care le merită", a subliniat liberalul.

Fostul procuror Dan Voinea, informații-bombă despre Mineriadă: 1.000 de soldați au fost îmbrăcați în hainele minerilor. Planul secret scris în creion: Roman l-a semnat, Iliescu a dat ordinul

Mineriada din iunie 1990 a fost cea de a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă, potrivit Wikipedia. A avut loc în perioada 14-15 iunie 1990 în București, dupa ce forțele de ordine au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității. A fost considerată cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor. 

Iliescu, audiat în secret în dosarul Mineriadei! Procurorii au intrat pe furiș în vila fostului președinte și au ieșit după doar 10 minute