MENIU

Mihnea Motoc, despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu: "S-a resimțit un gol"

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a explicat, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, că suspendarea stagiului militar obligatoriu, în 2007, a făcut să se resimtă "un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza", dar a susținut că noua lege a rezerviștilor militari este o formulă legislativă bună.

Mihnea Motoc a vorbit despre acțiunile comemorative care au loc în România cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea țării noastre în Primul Război Mondial, menționând că dorește ca România "să intre în circuitul de evocări europene" 2016-2018.

"Am gândit un program special de omagiere a acestui moment cardinal, 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, program de manifestări care sunt desfășurate în înaltul patronaj al președintelui României, sunt coordonate de recent înființatul departament centenar din cadrul Guvernului. Desigur, Ministerul Apărării joacă un rol major în derularea în bune condiții la ținuta pe care ne-o dorim acestor manifestări. În această seară este un moment de premieră această rostire solemnă a numelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Nu ne-am inspirat din experiența altora, ideea  a venit din felul în care am simțit să omagiem o pierdere uriașă pe care a suferit-o poporul român în războiul pentru întregirea neamului, au fost 330.000 de căzuți la datorie, să ne exprimăm recunoștința pentru jertfa ostașilor noștri și la contribuția armatei la îndeplinirea obiectivelor naționale pe care le-a avut poporul român atunci. Am avut politicieni vizionari, oameni de stat vizionari, am avut diplomați abili pe tot parcursul Primului Război Mondial, dar acesta nu ar fi avut un fundament să deruleze contribuția lor la istoria țării dacă nu ar fi fost contribuția decisivă a armatei", a spus ministrul Apărării. 

PROMOTIE LA eMAG! CONSULTATI TOATE OFERTELE AICI!!!

"Mâine sunt ceremonii militare de depunere de coroane de flori, iar seara și noaptea reconstituim operațiunile de preluare a controlului asupra căilor de acces strategic prin munții Carpați, la forțarea frontului de nord în direcția Transilvania pentru recuperarea provinciei istorice. Toate evenimentele omagiale se desfășoară în jurul cifrei de 100, mâine vor fi marșuri de câte 100 de minute executate de plutoane. Duminică, începând cu ora 12.30, sunt ceremoniile în parcul Carol, la monumentul ostașului necunoscut, luni avem o prestigioasă masă rotundă de prelegeri științifice, de contribuții istorice la evocarea intrării României în Primul Război Mondial. Marți voi avea plăcerea unei vizite a omologului francez, iar după o rundă de convorbiri oficiale vom merge împreună în parcul Cișmigiu la monumentul soldaților francezi căzuți în Primul Război Mondial. Vrem să ajungem la evenimente de o asemenea ținută încât să intre în circuitul de evocări europene, care începe anul acesta și se termina în 2018, vrem să fim și noi prezenți la unele din comemorările notabile din celelalte țări europene", a continuat acesta.

Referitor la reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România, Mihnea Motoc a explicat că noua lege a rezervistului militar înlocuiește golul lăsat de suspendarea stagiului militar obligatoriu pe timp de pace, în anul 2007.

"Serviciu militar obligatoriu a fost reintrodus în anumite condiții în Lituania, vorbim de țările aliate. În România a fost suspendat pe timp de pace în 2007, era firesc să fie așa în condițiile în care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste. De atunci a trecut ceva timp și este evident că s-a resimțit, cu ani în urmă, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. În final s-a găsit o formulă legislativă bună, avem adoptată legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atât a celor care au avut la un moment dat în cariera lor o formație militiară, cât și a celor care n-au niciun fel de pregătire militară", a susținut ministrul.

Acesta a explicat în ce constă noua lege a rezervistului militar și a subliniat că se așteaptă la aproximativ 2.700 de rezerviști voluntari în 2017.

"În esență este vorba de antrenarea acestora într-o perioadă de formare inițială, probabil 3-4 luni, în care acumulează cunoștințele de bază, după care anual se face o covocare de instrucție de două săptămâni, pentru actualizarea pregătirii, timp în care există o relație contractuală cu acești rezerviști voluntari și un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care îl au în civilie. La ora actuală suntem într-o fază avansată a normelor metodologice, pentru că legea intră în vigoare din ianuarie 2017. Vom merge mai ales pe cei interesați care nu au background militar, dar au cunoștințele necesare pentru a se familiariza mai ușor cu tehnologia modernă cu care operăm la ora actuală în armată, cu procedurile pe care le avem, și contăm pe o cifră estimativă pentru 2017 de 2.700 de rezerviști voluntari. Ce mi se pare important de subliniat este reacția pozitivă pe care am înregistrat-o până acum din parte opiniei publice, este clar că se conștientizează nevoia de a avea o rezervă disponibilă, bine pregătită, de a întări capacitatea noastră de apărare, mai ales în vremurile pe care le trăim. Pe de altă parte, cred că este și un fenomen de ordin social, în sensul că se resimte, în formare tinerilor, lipsa unei verigi pe care cred că o vom complini prin acest program suplu, dar în același timp de natură să transmită valori, rigori, un tip de responsabilitate față de comunitatea în care trăim", a spus Mihnea Motoc.

Potrivit acestuia, peste 50.000 de militari români au participat în misiuni internaționale în teatre de operațiuni NATO, într-o perioadă de aproximativ 10 ani.

"Suntem cu un număr de efective care ne situează în proporția normală, în raport cu ponderea pe care o avem ca țară, cu contextul din vecinătatea noastră, efectivele totale ale ministerului sunt de 80.000 de oameni. Am trecut printr-o gamă largă de misiuni în teatrele de operații, la momentul actual, peste 50.000 de militari români au avut experiența teatrului de operații. Numai în Afganistan, de-a lungul celor 10 ani în care servim în misiunile internaționale, în operațiile de acolo au fost peste 20.000 de militari români. Practic, toate unitățile de luptă din forțele terestre au experiență din teatrele de operații, la fel multe din unitățile din forțele aeriene și forțele navale. Ce înseamna asta? Înseamnă, în primul rând, asumarea unui nivel de risc care este considerabil, am avut din păcate și pierderi dureroase acolo, dar, pe de altă parte, este greu de conceput o experiență de luptă comparabilă pe care să o avem în armata noastră, este greu de conceput o experiență de lucru interoperabil cu aliații și partenerii noștri precum cea dobândită în Afganistan. În prezent, suntem în Afganistan cu un efectiv de 611 militari, în cadrul misiunii NATO care are ca menire principală, asta facem și noi, instruirea și asistarea forțelor de securitate și a forțelor armate afgane pentru a-și putea exercita responsabilitățile ce le revin", a conchis ministrul Apărării.