MENIU

Metoda Ponta: povestea proiectelor de lege retrase din dezbatere pentru cosmetizare

<p>Victor Ponta</p>

Majorarea impozitelor pentru automobile şi clădiri a fost suspendată. Proiectul ce prevede modificarea Codului Fiscal a fost retras de pe site-ul Ministerului de Finanţe, la cererea lui Victor Ponta. Nu este o premieră! Este a patra oară în decurs de doi ani când ministerele retrag proiecte criticate de presă, după intervenţia sau criticile şefului Executivului.

În octombrie 2012, chiar înainte de alegerile parlamentare, făcea vâlvă un proiect al Ministerului Finanţelor, ce prevedea indexarea impozitelor locale cu rata inflaţiei.

Când am vazut stirea am pus mana pe telefon si l-am sunat pe domnul Florin Georgescu si l-am intrebat: Dle., ati innebunit, ce aveti? Nu stiu nimic. Stai sa il sun pe dl Liviu Voinea. Îl suna pe dl Liviu Voinea care spune: nu stiu nimic! Stati sa verific. Ca asa e la Ministerul de Finante. Ca in "O scrisoare pierduta"", spunea Ponta. 

Proiectul criticat de premier a fost scos de pe site-ul Ministerului Finanţelor, dar a fost aprobat in decembrie. După alegerile parlamentare.

În februarie 2013, istoria se repetă. Un proiect pus în dezbatere de Ministerul Economiei arăta că Executivul vrea să disponibilizeze peste zece mii de salariaţi din companiile de stat până în 2018. 

"De fapt ce a vrut sa spuna cine a dat in presa ca vrem sa dam oameni afara din companiile de stat. O stire falsa, evident! Zeci de mii de oameni stau si asteapta ca incep concedieri", spunea Ponta.

Proiectul a fost scos de pe site şi a reapărut peste două săptămâni. În mare, noul proiect cuprindea aceleaşi măsuri, dar nu a mai fost publicate anexa cu societăţile unde se vor face disponibilizări şi numărul de disponibilizaţi. Proiectul a fost aprobat în mai 2013.

În noiembrie 2013, Finanţele dau lovitura din nou! Un proiect prevedea alocări masive către primării pe motiv că România va fi lovită de un val de ger arctic!

Şi acest proiect a fost retras de site-ul Finanţelor. Următorul, cel de-al patrulea, a fost retras tot la solicitarea premierului, precizează un comunicat al ministerului. Proiectul prevedea majorări substanţiale ale impozitelor pentru maşini şi imobile.

Mai multe articole despre:
site guvern Victor Ponta dezbatere proiecte de lege