MENIU

Mark Rutte în România: „Căutăm soluția optimă. Olanda nu este împotriva aderării României la Schengen”

Mark Rutte, premierul Olandei, alături de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă. Foto/Guvern

Premierul Olandei este în vizită oficială în țara noastră, prilej cu care a declarat că țara sa nu este împotriva aderării României la Spațiul Schengen și că am făcut pași importanți pe calea aderării. Mark Rutte spune că nu știe să spună o dată concretă a aderării, dar s-a declarat optimist în privința intrării noastre în Schengen.

Premierul olandez Mark Rutte a ajuns, miercuri, la Centrul Naţional de instruire întrunită „Getica” de la Cincu. Oficialul a fost întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.

„Olanda nu e în principiu împotrivă. România a făcut foarte mulți pași în direcția bună. Aderarea la Schengen poate fi realizată când toate condițiile sunt îndeplinite, avem și MCV, trebuie să vedem ce urmează în această procedură. Dar Olanda nu e în principiu împotriva aderării. Am discutat în extenso despre Schengen, și discuția a fost una pozitivă. Noi trei căutăm soluția pentru o soluție pozitivă. Nici unul nu ne imaginăm că putem să eșuăm. Dar este destul de limpede că cei 11 ani de la ultima evaluare s-au scurs, iar partenerii noștri din UE trebuie să fie siguri că nu doar am aderat la anumite proceduri Schengen, ci ne-am făcut temele în toate domeniile. Pentru a avea claritate și a construi un spațiu sigur pentru toată lumea, e nevoie încă de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmație optimistă asupra duratei. Nu există solicitări speciale din partea Olandei, se referă fix la chestiunile legate de Schengen și vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care nu sunt încă 100% discutate. Eu sunt optimist”, a declarat premierul Olandei.

Acesta efectuează o vizită oficială în România. Oficialul olandez a transmis că NATO stă alături de Ucraina.

„România, Olanda, Belgia și Franața au lucrat într-o singură alianță. Suntem aliați de peste 18 ani. Împreună stăm umăr la umăr în războiul lui Putin. (...) Sunteți (n.r.: România) parte dintr-un lanț crucial în NATO. În NATO stăm impreună cu prietenii ucraineni.

Vreau să mulțumesc Guvernului Român pentru cooperare, dar și președintelui României”, a spus premierul olandez.