MENIU

Vanghelie, trimis în judecată de DNA. Ponta, Dragnea, Elena Băsescu, menționați în rechizitoriu

Vanghelie, trimis în judecată de DNA. Ponta, Dragnea, Elena Băsescu, menționați în rechizitoriu

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată marți de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani. În rechizitoriul DNA, sunt menționați și premierul Victor Ponta, dar și Liviu Dragnea, care alături de Vanghelie, au făcut parte în 2010, din delegația PSD care a distribuit apă sinistraților din Botoșani. Totodată, Vanghelie ar fi strâns semnături pentru candidatura Elenei Băsescu la europrlamentarele din 2014, prin intermediari. Omul de legătură dintre primar și intemediari era Marin Dumitru, trimis în judecată la rândul său, în același dosar. 

Concret, bidoanele de apă făceau parte din șpaga în produse pe care a primit-o Marian Vanghelie, iar procurorii notează că ”sponsorizarea acordată în mod formal Primăria Sectorului 5 a fost folosită în scopuri politice, aducând un beneficiu de imagine inculpatului Vanghelie Marian-Daniel şi a partidului din care făcea parte”:

”La data de 9 iulie 2010, o delegaţie a partidului Social-Democrat (condusă de preşedintele partidului Ponta Victor-Viorel şi din care a făcut parte vicepreşedinte acestuia, Dragnea Liviu, şi inculpatul Vanghelie Marian-Daniel) a vizitat zonele afectate de inundaţiile care au avut loc la începutul lunii iulie în judeţul Botoşani, prilej cu care bunurile livrate de inculpatului Dumitru Marin au fost puse la dispoziţia populaţiei afectate; se observă faptul că sponsorizarea acordată în mod firmal Primăria Sectorului 5 a fost folosită în scopuri politice, aducând un beneficiu de imagine inculpatului Vanghelie Marian-Daniel şi a partidului din care făcea parte”, se arată în rechizitoriul DNA, obținut de Realitatea TV. 

Potrivit procurorilor, un inculpat din dosar, Dumitru Marin, a suportat cheltuielile renovării a două sedii PSD. La inaugurarea sediului de la Unirii, au participat Victor Ponta, Marian Vanghelie și Sorin Oprescu:

”În anul 2012, potrivit înţelegerii dintre inculpatul Vanghelie Marian-Daniel şi inculpatul Dumitru Marin, acesta din urmă a suportat cheltuielile de renovare a sediilor Partidului Social-Democrat Unirii (situat lângă magazinul Cocor), Cotroceni (vila din strada Obedenaru, deţinută de societatea comercială Calex Business Grup S.R.L.) şi din zona şoseaua Alexandriei.

Inaugurarea celui dintâi dintre aceste sedii a avut loc la data de 30 mai 2012, în prezenţa preşedintelui partidului, Ponta Victor-Viorel, a primarului general al municipiului Bucureşti, Oprescu Sorin, şi a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel”, se mai precizează în document. 

Tot Marian Dumitru mai precizează că i-a acordat în total, lui Vanghelie aproape 5 000 000 de euro: 

”Arăt că în total, în această perioadă de timp, în care am lucrat cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti şi cu A.D.P. Sector 5 Bucureşti, i-am dat lui Vanghelie aproximativ 5.000.0000 euro, din care aproximativ 3.500.000 euro – cash (aşa cum am arătat deja, din probele administrate în cauză a rezultat că suma totală dată de inculpatul Dumitru Marian inculpatului Vanghelie Marian-Daniel cu titlu de «comision» a fost mai mare decât cea afirmată de cel dintâi; de altfel, chiar acesta avea să revină asupra acestei sume, de mai multe ori, cum se va vedea în cele ce urmează)”

Rechizitoriu DNA. Șpaga în produse a lui Vanghelie, distribuită de PSD. Ponta și Dragnea, prezenți

În plus, din rechizitoriu reiese că Marian Vanghelie este implicat în strângerea de semnături pentru candidatura la europarlamentare a Elenei Băsescu, așa cum se deduce din declaraţia martorului Glăvan Costel:

Îl cunosc pe Dumitru Marin de aproximativ 40 de ani, întrucât am fost colegi la Electromagnetica. Aveam cu acesta o relaţie bună şi ţineam legătura cu el ocazional, vorbind o dată la câteva luni. Prin primăvara anului 2014, într-o zi, Dumitru Marin, despre care ştiam că are o firmă de construcţii, m-a sunat la telefon şi m-a rugat să vin la dânsul pentru a-l ajuta cu ceva. Am fost de acord şi am fost la biroul său în Şoseaua Alexandriei, nu cunosc adresa exactă, ocazie cu care mi-a spus să îl ajut cu strângerea de semnături pentru candidatura la europarlamentare a Elenei Băsescu, zisă EBA. Iniţial, Dumitru Marin mi-a spus că îmi va da pentru fiecare semnătură 3 lei, însă eu i-am replicat că nu ştiu dacă pot strânge semnături pentru atât de puţin, iar Dumitru Marin imediat mi-a spus că îmi va da câte 5 lei pentru fiecare semnătură. Am fost de acord şi Dumitru Marin mi-a dat mai multe formulare tip tabel pe nişte coli A4, capătul de tabel conţinând numele şi prenumele persoanei care urmează să semneze, seria şi numărul cărţii de identitate(...)Dumitru Marin mi-a dat aproximativ 100 de coli A4, fiecare conţinând rubrici pentru 20 de persoane, astfel că mi-a cerut să strâng circa 2.000 de semnături. Dumitru Marin mi-a spus că pot se le dau oricui să strângă semnături şi îmi va da mie ulterior câte 5 lei de semnătură. Dumitru Marin mi-a cerut să strâng aceste semnături în cel mult două săptămâni, după care să i le duc tot lui la biroul său. Nu mi-a spus cine la rugat să strângă semnăturile, nu l-am întrebat acest lucru, însă am aflat ulterior din mass media că primarul Vanghelie Marian-Daniel i-a solicitat acest lucru”. 

Reamintim că Marian Vanghelie este arestat preventiv. Primarul suspendat a fost audiat sâmbătă de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au extins cercetările în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.

"S-a făcut o extindere a urmăririi penale, în sensul că i s-a explicat domnului primar mai în concret în ce constau învinuirile și practic am ajuns la situația în care este acuzat pentru opt infracțiuni de abuz în serviciu, opt infracțiuni de luare de mită și șapte infracțiuni de spălare de bani. Procurorii au simțit nevoia să expliciteze printr-o ordonanță de extindere în ce constau învinuirile aduse", a declarat sâmbătă avocatul lui Vanghelie, Cezar Bivolaru, la sediul DNA.

El a precizat că Marian Vanghelie nu a dorit să dea declarații în fața procurorilor, însă va da întotdeauna declarații în fața judecătorilor. Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pe 14 martie, într-un dosar în care este acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.

"În perioada 2007 — prezent, inculpatul Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un 'comision' de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte", susține DNA.

"Comisionul" respectiv a fost plătit de omul de afaceri Dumitru Marin lui Vanghelie prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae (vărul primarului) și al unei alte persoane apropiate lor, mai spun procurorii.