MENIU

Marian Munteanu: Eu am condamnat orice formă de extremism, ca să nu mai spun de antisemitism

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a declarat, la finalul şedinţei PNL sector 1, că nu a făcut declaraţii antisemite şi că înţelege tragedia Holocaustului, dar dacă e vorba despre "anumite personalităţi culturale discuţia e complicată şi ţine de analiza atentă a biografiei", scrie Mediafax.

Marian Munteanu, prezent vineri la organizaţia PNL Sector 1 unde a fost înregistrată adeziunea sa la PNL în vederea candidaturii pentru Primăria Capitalei, a respins acuzaţiile care i-au fost aduse de mai multe ONG-uri şi a susţinut că înţelege cel mai bine Holocaustul pentru că face parte dintr-o familie care a cunoscut represiunea regimurilor autoritare, dar dacă este vorba despre "anumite personalităţi culturale discuţia este complicată şi ţine de analiza atentă a biografiei şi activităţii fiecăruia".

„(...) Eu nu am făcut declaraţii antisemite, dimpotrivă. Eu am condamnat întotdeauna orice atitudine extremistă, nu mai spun antisemitism, orice formă xenofobă. Eu sunt om profund paşnic, profund iubitor de oameni şi am fost pe poziţii non-violente cred că dintotdeauna. Gândiţi-vă că sunt dintr-o familie care a stat în lagăre de concentrare. Eu înţeleg cel mai bine ce înseamnă să fii târât într-un lagăr din cauza calităţii tale etnice. În Basarabia, de unde este familia mea, peste 100.000 de oameni dintre care şi bunicul meu au fost arestaţi, puşi în trenuri, duşi în Siberia. Bunicul a stat 16 ani şi a murit acolo. Eu înţeleg cel mai bine tragedia Holocaustului, pentru că eu însumi, ca familie, am fost afectat de ceva asemănător. Nu numai că nu este vorba de a nega, ci dimpotrivă mie mi se par lucruri odioase, abominabile şi trebuie frânte şi oprite orice situaţii care ar putea vreodată genera asemenea fenomene. Dacă faceţi referire, însă, la anumite personalităţi culturale discuţia este complicată şi ţine de analiza atentă a biografiei şi activităţii fiecăruia. Dacă uneori, te afli într-o împrejurare, cum am fost de câteva ori în viaţă, erau manifestări ale deţinuţilor politici, s-a întâmplat - oameni cu ani grei de temniţă. Eu am fost întotdeauna cu respect faţă de ei pentru lupta lor, pentru libertate, pentru faptul că s-au sacrificat pentru ţară, asta nu înseamnă că eu aş promova o ideologie de acel tip, ba mai mult decât atât, la vremea cuvenită am scris şi un studiu pentru că mă acuza lumea, îmi spunea: Doamne eşti legionar!”, a susţinut Munteanu, afirmând că, mai mult, i-a îndemnat pe tineri să nu se alăture mişcărilor legionare.