MENIU

Marian Munteanu: ”România trebuie să fie tolerantă, dar creştină. Trebuie să ne apărăm pământul”

România trebuie să fie o țară tolerantă, dar să rămână creștină și este necesar să apărăm pământul, valorile și instituțiile fundamentale ale țării precum căsătoria, a declarat fostul lider al studenților, Marian Munteanu, la emisiunea ”Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, moderată de Rareș Bogdan. 

”Eu cred că cetățenii României au avut destul timp să reflecteze la comportamentul acestor lideri politici, partide, și s-ar putea ca în această iarnă să se petreacă repoziționări semnificative în societatea noastră, în planul vieții politice. Oamenii vor putea să decidă prin votul lor pentru o altă abordare a acestor porbleme. De prea multă vreme se bâjbâie în tot soiul de experimente, suntem un permanent câmp de experiență, suntem un soi de cobai - noi, românii. Este momentul unei schimbări serioase, al unui alt proiect de țară care să ofere și un set de soluții, intervenții și reprezentanți politici care să lase deoparte greșelile trecutului”, a declarat Marian Munteanu.

Din anii '90 ne confruntăm cu o ”povară politică născută sub numele FSN” care în timp s-a tot reașezat sub diverse alcătuiri, iar acum este cu o pondere însemnată reprezentată de PSD, pe lângă care se află domnul Tăriceanu, consideră fostul lider al studenților. ”PNL are probleme interne, iar alianța noastră va pune în prim-plan câteva lucruri care cred că sunt așteptate de români: apărarea țării lor, reprezentarea corectă a intereselor lor naționale, apărarea pământului lor care este lăsat pradă intervențiilor de tot felul, protejarea valorilor”, a completat acesta.

Românii nu trebuie să trăiască într-o țară care să-și abandoneze credințele, este de părere Marian Munteanu. ”România trebuie să fie o țară creștină, tolerantă, dar fără să ne schimonosim modul de viață. Există persoane cărora nu li se pare important ca o instituție fundamentală cum este căsătoria să fie păstrată în termenii ei firești - de uniune între un bărbat și o femeie -, ci vor un experiment. Eu cred că toate aceste idei trebuie să aibă un răspuns politic”, a mai explicat el.

În opinia lui Marian Munteanu, prima urgență trebuie să fie oprirea dezagregării proprietății românești și suspendarea vânzării de teren către străini. De asemenea, susține el, trebuie construit un cadru prin care să fie apărat dreptul de preempțiune al românilor cu privire la terenurile agricole. "Noi avem o brambureală fiscală și practicile fiscale nedreptățesc grav, pun în pericol drepturile angajaților din România și favorizează exclusiv o anumită categorie de investitori. Noi dorim ca resursele acestei țări să fie folosite în primul rând în interesul României”, a afirmat Munteanu. 

”Voi milita întotdeauna pentru prezența cu demnitate a României într-o Europă unită, dar o Europă în care drepturile tuturor popoarelor să fie respectate și să fim prezenți în parteneriatul strategic cu Europa Occidentală și cu SUA, cu respectarea obligațiilor pe care le avem în această alcătuire, dar cu demnitate. Partenerii noștri așteaptă de la noi și un alt tip de comportament care sper să fie cât mai urgent remodelat. Acesta este interesul național. Dincolo de preocuparea pentru ce se întâmplă în UE, prioritatea noastră este România. Dorim să fim prezenți într-o Uniune Europeană în care să fim respectați așa cum și noi îi respectăm pe ceilalți”, a mai declarat fostul lider al studenților din Piața Universității. 

În SUA lucrurile sunt abordate cu o altă maturitate și sunt mari șanse ca republicanul Donald Trump să devină președinte, este de părere Munteanu. ”Curentul pe care a mers Trump pare că îl plasează în poziția de favorit deja. SUA sunt un stat serios, au o poziționare, abordează aceste chestiuni din prisma marilor decidenți la nivel planetar. Sunt convins că vor urmări același traseu și România s-ar putea chiar să devină mai bine plasată în viitorul context internațional”, a precizat acesta.

Trebuie să luăm măsuri ca România să fie apărată în fața terorismului, consideră Munteanu, anunțând că alianța sa se va opune ”fără nicun fel de ezitare” oricăror tentative de a se introduce în România experimente de tipul promovării unor curente islamice, cu moschei, cu imigrație. ”România este o țară creștină, ai căror locuitori sunt, în proporție de 90%, creștini. Ne opunem oricăror modificări ale actualului profil etnic sau religios al României. Eu cred că nu este momentul să construim marea moschee, cred că asemenea intervenții trebuie făcute pe bază de reciprocitate. Când vom avea comunități religioase și noi în țările islamice, atunci da”, a subliniat el.

Este important ca în viitoarea arhitectură parlamentară ”să ne asigurăm că anumite elemente fundamentale strategice vor fi reprezentate în Parlament”, a afirmat Munteanu, adăugând că nu mai are încredere ”că PSD, de exemplu, mai asigură o reprezentare corectă a acestor mari interese naționale. Nu pot avea încredere în asemenea abordări propagandistice sau chiar demagogice. Nu suntem o alianță restrictivă, dorim să cooperăm și cu alte forțe din societate, din zona societății civile (...) Președintele României îi reprezintă pe cetățenii români, are un rol, un traseu de urmat. Din acest punct de vedere vom fi cooperanți în contextul mesajului nostru și al punctelor de program pe care le susținem și pe care le așteaptă compatrioții noștri”.

Din punct de vedere electoral, structura politică a lui Munteanu nu va face niciun fel de alianță sau fuziune, însă va fi deschisă colabărării cu alte grupări, a anunțat acesta. 

”După alegerile din iarnă va fi în discuție și modificarea Constituției și acolo este nevoie de o majoritate puternică în Parlament. Ne-a bucura să participăm la revizuirea Constituției”, a mai afirmat Marian Munteanu. ”Mă opun absolut total căsătoriei între persoane de același sex. Căsătoria este o instituție fundamentală a civilizației. Dar vom găsi soluții pentru ca oamenii care au alte opțiuni să aibă un cardu instituțional pentru a-și rezolva chestiunile patrimoniale, de succesiune. Nu ne vom opune unui asemenea tip de soluție, dar nu desființăm noi sau modificăm instituția căsătoriei. Noi vedem România așa cum a fost întotdeauna, un spațiu al gândului bun, al înțelegerii, dar, în același timp, nu suntem de acord să-și bată cineva joc de noi”, a mai afirmat Marian Munteanu.