Maior: Cât de departe va merge Putin și care este riscul în regiune pentru România
Fostul director al SRI, George Maior, a declarat, sâmbătă, în cadrul primului interviu acordat de când a părăsit conducerea SRI, în emisiunea Ambasador România, la Realitatea TV, că țări precum Marea Britanie, Polonia și România au atenționat de mult că serviciile secrete ruse au acționat, în statele UE, pentru a fragmenta pozițiile în interiorul UE, cărora nu li s-a dat atenție, ceea ce a contribuit la consolidarea pârghiilor de influență deținute de Vladimir Putin. Pe de altă parte, Maior a evidențiat faptul că România și Polonia au anticipat bine acțiunile Rusiei, și că "suntem mult mai bine pregătiți și capabili să ne apărăm suveranitatea națională, în fața acestor influențe și pericole".
"Țări precum Marea Britanie, Polonia sau Romania au atentionat de mult cu privire la actiunile Rusiei, au facut sesizari ca serviciile secrete ruse au actionat in statele UE, inclusiv actiuni informative, nu doar bazate pe ideea de culegere de informatii, cat si pe ideea de influentare a deciziilor politice, de fragmentare a organismelor europene si a pozitiilor din interiorul UE. Din pacate, nu s-a dat atentie. In timp, Putin a creat parghii de influenta a Rusiei in unele state UE. A fost un război inteligent dus de Rusia, în adâncime, pe parcul ultimilor ani. Această acțiune sistematică și strategică. În timp, a creat pârghii de influență, a creat în situații în care, iată, pe problema securității energetice, pe care noi am amintit-o, încă din 2005, 2006, a creat dependențe serioase economice de Rusia. În problema importanței strategice au existat state cu deschidere efectivă strategică către Rusia și mă refeream la vânzări de armament. Toate acestea sunt produsul unei acțiuni extrem de inteligente și sofisticate, duse de Rusia, în ultimii ani", a declarat George Maior, în emisiunea Ambasador România, realizată de Alexandru Cumpănașu.
În acest sens, Maior subliniază că statele europene trebuie să răspundă militar, Rusiei, 'în sens de descurajare, prin recalibrarea intereselor strategice de apărare, inclusiv la frontierele acestor state".
"S-a trecut la o fază agresivă geopolitică, din partea Rusiei, care s-a dus la acumularea de noi teritorii. O încălcare de suveranitate a unui stat, o dereglare a sistemului internațional, bazat pe un anumit drept internațional agreat de state, la nivel ONU, și, vedeți că lucrurile pot merge și mai departe, pentru că strategia pe care se bazează politica de securitate a Rusiei este să se apropie de gurile Dunării. Este o chestiune istorică a acestui demers (...) Acum este o perioadă plină pentru Rusia de expansiune. Statele europene și conceptul euroatlantic trebuie să răspundă politic la aceste acțiuni, trebuie să răspundă militar, în sens de descurajare, prin recalibrarea intereselor strategice de apărare, inclusiv la frontierele acestor state", a afirmat George Maior.
În ceea ce privește cooperarea între statele europene, Maior punctează că aceasta nu există "la nivelul de intensitate operațională la care Rusia acționează, în acest moment" și că trebuie să se răspundă Rusiei cu "un nou real politic european și transatlantic".
"După ce se realizează această eliminare a influenței Rusiei, prin aceste mijloace extrem de sofisticate, extrem de subtile în interiorul Europei, trebuie să se treaca si la o anumita ofensivitate pentru o impingere a Rusiei in cadrele dreptului international. Pana atunci nu se va putea negocia cu Rusia, din pacate (...) Resursele serviciilor rusești sunt mai mari decât în parioada Războiului Rece. Tot ce spun se bazeaza pe o anumita experienta si pe citirea mai adecvata, chiar a surselor deschise, si a unor fapte care se petrec si sunt interpretabile, in aceste surse deschise, cu privire la politica Rusiei", a declarat George Maior.
Mai departe, Maior consideră că statele UE aloca puțin pentru securitate și aparare, subliniind că "un alt aspect este si la nivel de vointa politică", unde acest subiect "a fost tratat superficial și s-a ignorat".
Pe de altă parte, întrebat dacă România poate să fie, în vreun fel, vulnerabilă și dacă ne putem aștepta la un război, nu doar informațional, cu Rusia și cu alte țări, Maior a răspuns:
"România și Polonia au anticipat bine această problemă a Rusiei. România a fost pregătită și are un control informațional bun, la nivel teritorial, și a avut și o strategie bună și în ceea ce privește politica de realizare a independenței energetice. Plus, a fost atentă la neacapararea de către elementul rusesc a unor sectoare strategice, din industria românească, deși sunt și anumite excepții, față de alte state. Suntem mult mai bine pregătiți și capabili să ne apărăm suveranitatea națională, în fața acestor influențe și pericole. Cred că ne vom confunta cu acest tip de război informațional și în viitor, și pe partea de cyber, și lipsa legislației ne creează o problemă în această dimenisune. Cred că va trebui să promovăm cooperarea cu Polonia și Turcia, și cred că trebuie să dedicăm mai multe resurse, nu neapărat apărării și securității naționale, în general. Este important și cum se va planifica acest buget, de a duce la planificarea de capabilități militare de descurajare a Rusiei. Este clar că în toată această strategie, desfășurată pe parcursul a multor ani, intentia Rusiei a fost la maximum de a obține influență în unele state și pârghii de influențare a unor decizii, chiar în interiorul UE și NATO, prin acele state, de a și crea dependențe economice, pentru a se transfera în dependențe politice. De exemplu, ambiguitatea Ungariei din această perspectivă, dincolo de UE, Serbia și un obiectiv al Rusiei este clar de a nu lăsa Serbia pe drumul de integrare în Uniunea Europeană", a explicat fostul șef al SRI.
Întrebat dacă România ar putea fi izolată, Maior a răspuns negativ.
"Nu are cum să fie izolată, aparținând UE și NATO. Geografia are altă dimensiune pentru aceste organizații. Totuși, suntem în postura de a fi supuși unui anumit tip de încercuire, dar vorbesc uitându-ne la vecini, la situatii, dar nu aș dramatiza foarte tare acest aspect", a răspuns Maior.
În ceea ce privește o armată a Uniunii Europene, Maior a afirmat că "teoretic ar fi necesară", însă, la nivel practic, fostul șef al SRI nu crede că se va obține, "pentru că există, din păcate, pe acest domeniu strategic militar o interpretare diferită, a unor state europene, a conceptului de apărare în interiorul european".
"Interesele naționale prevalează, din păcate, aici. Mai bine ar face europenii sa investeasca mai mult in bugetele apararii si sa echilibreze balanta, in contextul contributiei coletive la apartenența NATO, care e disproporționată fata de contributia SUA. Securitatea nu e niciodata pe gratis", a adăugat George Maior.