Maia Sandu, mesaj crucial către președintele Klaus Iohannis
Maia Sandu, premierul noului guvern de la Chișinău, trimite un mesaj important președintelui Klaus Iohannis în ziua în care doi emisari ai României au plecat spre Chișinău pentru discuții cu forțele politice moldovene. Guvernul format de proeuropeni și socialiști, invalidat de Curtea Constituțională controlată de Vlad Plahotniuc, luptă în prezent pentru putere cu executivul Partidului Democrat.
Maia Sandu îi transmite președintelui Klaus Iohannis că este deschisă la dialog, în contextul crizei politice din Republica Moldova, dar numai după deblocarea instituțiilor și înlăturarea oamenilor ”agresivi” care împiedică accesul la funcționarea noii administrații.
Sandu face referire la refuzul Partidului Democrat, al oligarhului Vlad Plahotniuc, de a ceda controlul instituțiilor noului guvern format sâmbăta trecută de socialiști și proeuropeni.
”Vreau să mulțumesc României și domnului Președinte Klaus Iohannis pentru sprijinul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova. În mod special, salutăm apelul Președintelui Iohannis către liderii Uniunii Europene cu privire la soluționarea, în regim de urgență, a situației politice actuale din țara noastră.
Guvernul proeuropean învestit la Chișinău de către o majoritate parlamentară legal constituită, în virtutea aspirațiilor noastre europene și a loialității față de statul de drept și interesele cetățenilor, își afirmă adeziunea fermă față de valorile democratice și obiectivul de a asigura pacea și stabilitatea în Republica Moldova și în regiune. Un dialog politic pentru rezolvarea crizei politice poate avea loc doar în Parlament, după ce vor fi deblocate instituțiile guvernului și vor fi înlăturați oamenii agresivi care împiedică accesul și funcționarea administrației învestite de Parlament în mod democratic.
Oamenii din Republica Moldova vor sa trăiască liber într-un stat prosper, guvernat în baza valorilor și principiilor europene, să se simtă în siguranță în propria țară, eliberați de dictatură, corupție și frică. Am deplina încredere și convingere că domnul Președinte Iohannis sprijină aceleași deziderate și va susține în continuare aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova”, spune Maia Sandu.
Emisarii României merg la Chișinău, pentru discuții pe tema crizei care zguduie R. Moldova
Mesajul vine în ziua în care președintele Klaus Iohannis și-a trimis un emisar la Chișinău și a reiterat un apel ”la calm, reținere și dialog”.
În conformitate cu Poziția României privind situația politică din Republica Moldova, exprimată la data de 11 iunie a.c., va fi reiterat apelul țării noastre la calm, reținere și dialog, necesare stabilității Republicii Moldova, și la continuarea parcursului său european. România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră necesară o soluționare cât mai rapidă a crizei pe cale pașnică, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept, precum și cu opțiunile exprimate prin vot de cetățeni la alegerile parlamentare din februarie 2019”, mai anunță comunicatul.
Cu două zile mai devreme, Iohannis lansase un apel spre UE pentru a se implica în soluționarea crizei.
”Republica Moldova se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa, atrage atenția Iohannis.
Această criză, având loc în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, "prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora", mai spus Iohannis.
Președintele României le cere liderilor UE să identifice în regim de urgență acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene”, preciza o scrisoare trimisă către Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.