Alegeri prezidențiale 2019. MAI: 61 sesizări de incidente electorale, 5 posibile fapte penale
Alegeri prezidențiale 2019. Până la ora 15.00, au fost înregistrate 61 de sesizări privind incidente electorale, dintre care jumătate nu au fost confirmate, iar cinci sunt posibile fapte de natură penală, informează Monica Dajbog, reprezentantul MAI.
Alegeri prezidențiale 2019. UPDATE ora 15.00 Până la această oră, au fost înregistrate 61 de sesizări privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind consemnate pe raza judeţelor Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinţi (4), Olt (4) şi în Municipiul Bucureşti – 5 evenimente.
Alegeri prezidențiale 2019. "Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiilor de votare şi nerespectarea dispoziţiilor legale privind prezenţa altor persoane în cabina de vot. Cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natură penală", a spus Dajbog.
Alegeri prezidențiale 2019. Ea a precizat că au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, respectiv 3 avertismente şi 7 amenzi.
Alegeri prezidențiale 2019. Astfel, în judeţul Ialomiţa, o persoană a fost sancţionată cu 1.500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secţii de vot, iar în judeţul Giurgiu o persoană a fost sancţionată cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale.
Alegeri prezidențiale 2019. "În judeţului Neamţ, preşedintele unei secţii a sesizat faptul că o persoană şi-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât şi în afara secţiei de votare, opţiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei. La Constanţa, s-a întocmit dosar penal pe numele unei femei care, după ce a votat, a încercat să voteze încă o dată folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierdută. Tot la Constanţa, se fac verificări după ce în spaţiul public au apărut fotografii cu o persoană care ar fi oferit bani unui preşedinte al unei secţii de votare", a mai spus oficialul MAI.
Politico: Alegerile prezidențiale, cel mai important test pentru PSD
Alegeri prezidențiale 2019. Monica Dajbog a menţionat că în Botoşani preşedintele unei secţii a sesizat faptul că în interiorul a două cabine de vot persoane necunoscute au scris numele unor candidaţi la alegeri, iar preşedintele secţiei a dispus măsuri pentru acoperirea înscrisurilor respective, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ 10 minute şi activitatea s-a reluat fără probleme.
Alegeri prezidențiale 2019. "Referitor la persoanele aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române, care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, până la această oră au votat 604. Pentru eliberarea în regim de urgenţă a cărţilor de identitate pentru toţi cetăţenii care doresc să se prezinte vot, dar nu deţin documente valabile, serviciile judeţene de evidenţă a persoanelor au avut program cu publicul sâmbătă şi vor avea şi astăzi până la ora 21,00", a afirmat Dajbog.
UPDATE Alegeri prezidențiale 2019
17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfăşurarea alegerilor au fost înregistrate la nivel naţional de la deschiderea secţiilor de votare, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
"Până în prezent nu au fost înregistrate situaţii grave care să afecteze ordinea publică sau desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral", a precizat Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Ea a arătat că ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dispus trimiterea în fiecare judeţ a unor reprezentanţi ai structurilor centrale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale în soluţionarea cu celeritate a tuturor sesizărilor.
"Specialiştii MAI verifică cu operativitate orice sesizare primită, pentru a stabili dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. Până acum, cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în judeţul Olt, în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe 112. Restul sesizărilor sunt în curs de verificări", a mai spus Dajbog.
Ea a vorbit şi despre un caz medical înregistrat în judeţul Vaslui, unde s-a solicitat ambulanţa pentru locţiitorul preşedintelui unei secţii de votare şi un alt membru al aceleaşi secţii, în timp ce o femeie din Ilfov a fost transportată la spital după ce i s-a făcut rău în secţia de votare.
De asemenea, în Vrancea, la o secţie de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a preşedintei secţiei, iar în prezent i se asigură asistenţă medicală de specialitate la faţa locului.
În judeţul Suceava, două secţii de votare au rămas fără curent, echipele de intervenţie fiind alertate.
Monica Dajbog a adăugat că, în general, sesizările au fost despre lipsa unor ştampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secţiei cu ce candidat să voteze şi continuarea propagandei electorale.
"Vă reamintim că sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21,00 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", a informat oficialul MAI.
De asemenea, persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Știrea inițială
Alegeri prezidențiale 2019. Ea a prezentat, într-o declaraţie de presă la sediul MAI, modul în care se desfăşoară alegerile prezidenţiale şi principalele drepturi şi obligaţii ale cetăţenilor şi membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi sancţiunile pentru nerespectarea regulilor privind scrutinul.
Alegeri prezidențiale 2019."Preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, inclusiv măsurile pentru menţinerea ordinii publice. Atribuţiile acestuia se întind şi în afara localului de votare, în curtea acestuia, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri. În această zonă de protecţie a secţiilor de votare este interzisă staţionarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota", a amintit Dajbog, potrivit Agerpres.
Alegeri prezidențiale 2019. Ea a precizat că persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui Biroului electoral al secţiei de votare cu privire la menţinerea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice în zona de protecţie a localului de vot, între orele 07,00 - 21,00, precum şi continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de vot să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Alegeri prezidențiale 2019.Alegeri prezidențiale 2019."Oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, folosesc un act de identitate nul ori fals ori un buletin de vot fals se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi", a spus oficialul MAI.
Alegeri prezidențiale 2019. De asemenea, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.
Alegeri prezidențiale 2019. "Atacul prin orice mijloace asupra secţiei de vot se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Violarea secretului votului se pedepseşte cu amendă, dar dacă fapta este comisă de un membru al Biroului electoral al secţiei de votare pedeapsa este de la şase luni la trei ani sau amendă", a indicat Dajbog.