MENIU

Măgureanu: Securitatea a avut o reputaţie sinistră, dar nu toţi membrii săi comiseseră abuzuri

<p>Măgureanu: Securitatea a avut o reputaţie sinistră, dar nu toţi membrii săi comiseseră abuzuri</p>

Fost ofiţer de Securitate şi membru al Partidului Comunist, după 1989 a înfiinţat şi a condus, vreme de şapte ani, Serviciul Român de Informaţii. Citeste mai mult: adev.ro/nls72j Virgil Măgureanu, fost ofiţer de Securitate şi membru al Partidului Comunist, după 1989, care a înfiinţat şi a condus, vreme de şapte ani, Serviciul Român de Informaţii, a declarat, miercuri, în cadrul unui interviu acordat Adevărul, că "Securitatea a avut o reputaţie sinistră", dar că "nu toţi membrii săi comiseseră abuzuri, Securitatea având şi "profesionişti adevăraţi". La un sfert de veac de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii (26 martie 1990), „Adevărul“ publică un interviu cu cel care a creat această instituţie pe cât de indispensabilă, pe atât de controversată. Citeste mai mult: adev.ro/nls72j La un sfert de veac de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii (26 martie 1990), „Adevărul“ publică un interviu cu cel care a creat această instituţie pe cât de indispensabilă, pe atât de controversată. Citeste mai mult: adev.ro/nls72j

"Nu era vorba de transformarea Securităţii, ci de selectarea unor oameni. Unii dintre ei au lucrat până târziu în SRI. Dar aceştia au fost într-un procent, totuşi, modest în comparaţie cu evoluţia numerică a SRI. În niciun serviciu de informaţii din lume nu se putea pleca de la zero. Securitatea a avut o reputaţie sinistră, dar nu toţi membrii săi comiseseră abuzuri. Securitatea a avut şi profesionişti adevăraţi. Una e să aperi ţara împotriva infiltrărilor primejdioase ale altui stat şi alta e să faci abuzuri împotriva propriei populaţii", a declarat Virgil Măgureanu.

În ceea ce privește ipoteza vehiculată, de-a lungul timpului, potrivit căreia deznodământul Revoluţiei fusese pus la cale de Securitate, Virgil Măgureanu a declarat că "e parţial adevărat, parţial nefondat".

"Lumea era bulversată, tot ce era rău era echivalent cu o acţiune securistică. Se presupunea că deznodământul Revoluţiei, cu toate victimele sale, fusese pus la cale de Securitate, ceea ce e parţial adevărat, parţial nefondat. Eu însumi, ajuns să înfiinţez un serviciu secret care demara de la zero din punct de vedere organizatoric, nu ştiam prea mare lucru. A fost nevoie să treacă câţiva ani până când am putut spune că am extras mare parte din ceea ce era incompatibil cu noul serviciu. Am crezut că ne putem despărţi repede de trecut. N-a fost cazul", a adăugat Virgil Măgureanu.
 
Pe de altă parte, întrebat cum s-a făcut selecția, din cadrul structurilor Securității, pentru SRI, Măgureanu a afirmat:
 
"Nu, îmi pare rău. Prima selecţie s-a făcut mult înainte ca ideea de SRI să fi existat măcar. Încă din decembrie 1989 mulţi s-au dezangajat. Nu ştiu câţi, procentual. Dar, spre deosebire de celebra unitate 0215 – Doi şi-un sfert, cum i se mai spunea (n.r. – actualul Departament de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne) – unde vechii ofiţeri au fost păstraţi fără nicio selecţie, noi am făcut mai multe valuri de selecţie", a precizat Virgil Măgureanu.
 
În acest sens, întrebat dacă nu era periculos să dai drumul pe stradă unor foști ofițeri de securitate, în contextul în care mai mulţi dintre aceștia rămăseseră fără nicio meserie, dar cu un puternic background de informaţii secrete, Virgil Măgureanu a răspuns:
 
"Depinde... Dar să ştiţi că noi nu am deversat vreodată din rândurile SRI-ului oameni, pur şi simplu, pe stradă. Majoritatea s-au îndreptat spre alte domenii. Deci, nu pe stradă, nu în şomaj. Unii dintre ei, mai vârstnici, au ieşit la pensie. Alţii au fost îndreptaţi, angajaţi, în profesii neutre în raport cu informaţiile. Au fost îndreptaţi spre locuri unde aveau o preocupare şi nu constituiau, aşa cum aţi presupus, o primejdie pentru societatea românească", a răspuns Virgil Măgureanu.

 
Mai multe pe Adevărul.