MENIU

MAE CONDAMNĂ aşa-zisele "referendumuri" din regiunile Doneţk şi Lugansk

<p>REFERENDUM: 89% dintre votanţii regiunii Doneţk s-au pronunţat pentru independenţa faţă de Ucraina</p>

MAE condamnă aşa-zisele "referendumuri" organizate duminică în regiunile Doneţk şi Lugansk, părţi integrante ale Ucrainei suverane şi independente, şi reiterează în acest context poziţia sa de principiu privind ilegalitatea şi natura nelegitimă a acestora, conform unui comunicat al ministerului.

Potrivit sursei citate, "aşa-numitele «referendumuri» sunt contrare Constituţiei Ucrainei şi încalcă principiile fundamentale ale dreptului internaţional. Totodată, rezultatele acestor pretinse «referendumuri» nu pot fi considerate relevante şi nici nu pot produce efecte juridice. Organizarea în sine a pretinselor «referendumuri» reprezintă un act provocator suplimentar şi fac parte din seria de acţiuni îndreptate împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, urmând inclusiv anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, din 21 martie 2014".

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că dreptul internaţional nu permite secesiunea unei provincii sau regiuni în absenţa consimţământului statutului din care face parte. "Nicio modificare teritorială care este rezultatul unui act ilegal de folosire a forţei nu poate fi recunoscută pe plan internaţional, existând o obligaţie generală de nerecunoaştere a acesteia, respectiv a oricărei situaţii care este rezultatul sau care se bazează pe aceasta", se arată în comunicat.

"România este profund ataşată păstrării integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, care reprezintă elemente fundamentale, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. De asemenea, România este profund preocupată de faptul că astfel de tendinţe secesioniste conduc la instabilitate în regiune, conturând un arc de conflicte prelungite în zona Mării Negre, în măsură să genereze provocări de securitate cuprinzătoare", menţionează MAE.

Potrivit comunicatului, în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România continuă să urmărească activ, "cu deosebită atenţie şi îngrijorare", evoluţiile din Ucraina şi rămâne în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii, "inclusiv pentru a da un răspuns adecvat acestora".

"MAE face un apel către Federaţia Rusă să nu recunoască aşa-zisele «referendumuri» din 11 mai 2014 şi rezultatele sale, să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi să revină în cadrul dreptului internaţional, inclusiv prin retragerea neîntârziată din Crimeea", se mai arată în comunicat.

Referendumuri - considerate "ilegale" de către Kiev şi comunitatea internaţională - sunt organizate duminică de către rebeli proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei "republicilor populare" proclamate unilateral la Doneţk, regiunea în care se află Slaviansk, şi Lugansk.

Ele au loc în peste 12 oraşe din aceste două regiuni care alcătuiesc bazinul minier Donbas, la frontiera cu Rusia.

Aceste localităţi se află, în prezent, sub controlul rebelilor, care nu recunosc autorităţile interimare instalate la Kiev în urma înlăturării prorusului Viktor Ianukovici de la putere, la sfârşitul lui februarie.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina referendum MAE Doneţk Lugansk