MENIU

Orban acuză PSD de "boicot ascuns" în cazul organizării alegerilor locale

<p>Orban</p>

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat, joi, că PSD nu dorește ca alegerile locale, de anul viitor, să se organizeze pe noua lege electorală și a acuzat un "boicot ascuns" al social-democraților, atrăgând atenția că adoptarea acestei legi trebuie făcută până cel tarziu 1 iunie 2015, informează Ziare.com.

Liderul deputaților PNL a explicat că există o exigență constituțională, cu privire la modificarea legislației electorale, care trebuie făcută cu cel puțin un an de zile, înainte de data alegerilor.

"Pentru alegerile locale, termenul-limită de promulgare este, în jurul datei de 15 iunie, pentru că alegerile locale trebuie organizate în jurul acelei date, întrucât expiră mandatele aleșilor locali, care au intrat în mandat, în 2012. Aș vrea să trag un semnal de alarmă și cred că ar fi foarte potrivită o consultare organizată de președintele României, pentru că simt un boicot, nu fățiș, ci un boicot ascuns din partea formațiunilor politice, în principal un boicot din partea PSD, care, în opinia mea, nu își dorește ca viitoarele alegeri locale să fie organizate în baza noii legi, adoptată de Comisia de Cod electoral", a explicat Ludovic Orban.

Totodată, Orban a precizat că acest boicot este evident prin modul în care se procedează, în Senat, prima cameră sesizată în cazul legilor elecotrale, unde proiectul de lege a fost transmis spre avizare la mai multe comisii, inclusiv la cea de drepturile omului.

"Termenele programate pentru începerea dezbaterilor sunt după Paște, după data de 15 aprilie, ceea ce înseamnă că Senatul nu va începe dezbaterea în plen, înainte de 1 mai, ceea ce, după opinia mea, semnifică practic imposibilitatea de a adopta legea în timp util, ținând cont și de faptul că, după adoptarea legii, mai există un termen pentru atac la Curtea Constituțională și, de asemenea, există un termen în care președintele poate să promulge legea", a mai afirmat liderul grupului PNL, din Camera Deputaților.

Comisia de Cod electoral a finalizat, la începutul lunii martie, proiectul de lege privind partidele politice și proiectele privind alegerile locale și finanțarea partidelor.

Mai multe pe Ziare.com.