Edward Lucas: Populismul și rădăcinile sale
Politica importantă din Occident se confruntă cu probleme venite din partea unor politicieni care oferă răspunsuri ușoare sau rapide și care renunță la multe dintre ipotezele datând din deceniile postbelice, scrie Edward Lucas, citat de contributors.ro.
”Îmi displace cuvântul “populist” –de obicei este “codul” folosit de jurnaliști pentru “un politician care primește voturi multe pentru o cauză pe care eu o dezaprob”. Dacă este și bun în materie de discursuri, poți adăuga și cuvântul “demagog”.
Donald Trump, Bernie Sanders, Campania Brexit, Marine Le Pen în Franța, PEGIDA în Germania, Democrații din Suedia – toți au mesaje diferite, dar toți funcționează cu același combustibil: neîncrederea.
Ei exploatează sentimentul că aceia aflați la putere și principala opoziție nu trebuie crezuți. Primul semn de întrebare este cel legat de integritate. Guvernanții noștri sunt derutanți și evazivi – când vine vorba de migranți, criminalitate, terorism și Islam, de efectele globalizării și de pierderea suveranității în avantajul Bruxelles-ului, sau de orice altceva.
Aceste necazuri sunt în parte reale, în parte imaginare, în parte vechi și parțial noi. Ceea ce le unește este o a doua formă de neîncredere: guvernanții noștri sunt incompetenți. Salariul real stagnează sau se reduce. Serviciile publice sunt fragile. Ne îndoim că urmașii noștri vor trăi mai bine decât noi. Dacă diriguitorii noștri, din toate spectrele politice, și-au făcut până acum prost datoria, de ce și-ar face-o mai bine în viitor, când se anunță și mai multe schimbări?”, scrie Edward Lucas.
Citește continuarea pe contributors.ro.