MENIU

Dragnea: Numele premierului PSD va fi făcut public după consultările de la Cotroceni

Liviu Dragnea a făcut, joi seară, primele declaraţii după anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor parlamentare. Liderul social-democraților a susținut că va colabora cu președintele Klaus Iohannis după instalarea noului guvern, subliniind că programul de guvernare prezentat în campanie va fi respectat "la virgulă". În ceea ce privește viitorul premier, Dragnea a declarat că numele acestuia se va auzi prima oară după consultările de la Palatul Cotroceni. 

"Vreau să mulțumesc tuturor românilor care au participat la vot și care ne-au acordat o încredere foarte mare, de care vom ține cont. Acest nivel de încredere, acest număr de mandate pe care le-am obținut, ne obligă să abordăm cu toată seriozitatea și responsabilitatea guvernarea. PSD își reafirmă deschiderea de a colabora și dialoga cu Klaus Iohannis, în toate proietele care vizează stabilitatea politică, economică, securitatea româniei, precum și în procesul de instalare a unei guvernări stabile", a declarat Dragnea. 

Liderul PSD a susținut că atacurile la adresa sa și a membrilor PSD au continuat și după campania parlamentară. El a subliniat că românii nu au votat "nici un guvern tehnocrat, nici un guvern liberal". 

"Împreună cu colegii mei, ne-am uitat la tot ce s-a produs în spațiul public. Am sperat că lumea va înțelege și va constata că s-a terminat campania electoală. Au continuat atacurile murdare. Unele chiar mai murdare și perfide decât în campanie. PSD a câștigat fără dubiu aceste alegeri. Românii nu au votat nici pentru un guvern tehnocrat, nici pentru un guvern liberal. Cei care ignoră sau vor să ignore votul profund democratic și liber din 11 decembrie, nu numai că greșesc, dar încalcă voința cetățenilor care au votat duminică. Și nu în acest fel, este părerea mea, vor reuși ei să-și recapete încrederea sau credibilitatea", a spus Liviu Dragnea.   

Totodată, acesta a subliniat că programul de guvernare prezentat în campania electorală va fi respectat în totalitate: "După ce am luat act de victoria PSD, am dat dispoziții colegilor mei să redacteze programul de guvernare în forma oficială care va trebui să fie depusă la Parlament și care va fi prezentată de candidatul pe care PSD îl propune. Tot ceea ce am promis și am prezentat, fără excepție, în timpul campaniei va fi respectat la virgulă. Orice măsură, orice cifră, orice acțiune care a fost prezentată în programul de guvernare va fi respectată. Am prezentat schița proiectului de buget propus de PSD. Am lucrat la redactarea fiecărei file de buget pentru fiecare minister și instituție, conform sumelor alocate la fiecare capitol bugetar. O să vă prezint un calendar de guvernare pentru anul următor. Se lucrează inclusiv la redactarea hotărârilor de guvern și ordinelor de miniștri necesare pentru implementarea rapidă a acestor măsuri. Până la formarea următorului guvern mai trebuie parcuse câteva etape constituționale, iar în acest interval de timp pregătim absolut toate actele normative pentru a nu se pierde nicio zi. Imediat după instalare, noul guvern trebuie să intre în pâine rapid". 

Liderul PSD a continuat conferința de presă prezentând măsurile și strategiile pe care guvernul social-democrat urmează să le adopte în anul 2017, dar și explicând relația dintre PSD și ALDE: 

"Despre majoritatea parlamentară. PSD va avea în total 221 de mandate, ceea ce reprezintă 47,5%. Am auzit vorbindu-se despre 2 condiții -o condiție matematică și una politică - pentru realizarea unei majorități parlamentare. Din punct de vedere matematic, PSD+ALDE au un număr suficient de mare pentru a deține majoritatea. Practic, PSD și ALDE au 54% din numărul total al parlamentarilor. Prin urmare, condiția matematică este îndeplinită. În ceea ce privește condiția politică, cred că aceasta a fost îndeplinită de români, duminică, la vot. Cine nu are de gând să respecte votul de duminică, înseamnă că nu respectă democrația și suveranitatea acestui popor.

Referitor la consultări. Nu am refuzat și nu voi refuza niciodată o invitație la consultări, dacă ea se încadrează în prevederile constituționale. Atâta timp cât nu se finlaizase procesul de numărare, de distribuire și repartizare a mandatelor, nu aveam pe ce bază să purtăm aceste discuții. S-au dovedit că ele nu au dus la niciun rezultat. Așa cum și Iohannis a enunțat de dinainte de campanie niște condiții, și eu am spus în timpul campaniei că nu putem merge la consultări decât în limitele constituției, respectiv după convocarea Parlamentului. Atunci, PSD va merge cu toată deschiderea. 

Referitor la relația cu ALDE. Am avut astăzi prima întâlnire cu colegii de la ALDE. Discuțiile de astăzi au fost purtate pe marginea programului de guvernare. Am avut o discuție aproape finală. Urmează ca mâine și poimâin colegii din ambele partide să lucreze la compatibilizarea programului. Din fericire, nu sunt diferențe mari. Am discutat, bineînțeles, și despre toate zvonurile care au apărut în ultimele două zile. Nu știu dacă au fost sau sunt presiuni asupra lui Călin Popescu Tăriceanu. Dacă au fost, sunt absolut convins că va spune. Din punctul nostru de vedere, așa cum am spus în campania electorală și noi, și ALDE, alianța de guvernare este PSD împreună cu ALDE. Nu există nicio ezitare nici din partea noastră, nici din partea lor. PSD nu merge singur în guvern. Vorbim de un guvern cu membri din partea PSD și ALDE".

În plus, a declarat Dragnea, aplicarea actului de guvernare va fi monitorizată de un grup de specialiști din cadrul partidului. 

"Programul nostru de guvernare va fi un program votat politic și prezentat de către PSD în această campanie. Din acest motiv, guvernul va fi monitorizat în permanență de către un grup de specialiști pe care l-am stabilit deja la nivelul partidului care va urmări realizarea tuturor angajamentelor făcute în timpul campaniei electorale la termenele și condițiile prevăzute în program. De asemenea, această echipă de monitorizare va face lunar rapoarte privind eficiența actului de guvernare și dacă va fi cazul, vor face și propuneri pentru îmbunătățirea acestui act, propuneri de orice natură ", a susținut președintele PSD.

Totodată, Liviu Dragnea a vorbit și despre propunerea pe care PSD o va face la Cotroceni în ceea ce privește nominalizarea unui candidat pentru funcția de premier, însă nu a oferit niciun nume, susținând că, prima oară, acel nume va fi spus în timpul consultărilor. De asemenea, acesta a subliniat că va respecta Constituția și că nu va încălca legea atunci când va propune candidatul PSD pentru scaunul de premier. 

"În ceea ce privește propunerea pe care PSD o va face președintelui Iohannis la consultări.Nu voi face această propunere având în vedere un avantaj pentru mine, pentru Klaus Iohannis sau pentru PSD, o voi face în avantajul acestei țări. Aceată propunere va fi făcută prima dată la consultări.

În ceea ce privește reacția domnului președintel Klaus Iohannis, sper că toți cei care au pierdut, cred că și dumnealui, au posibilitatea în această săptămână să se obișnuiască cu această idee și să înțeleagă că, dincolo de supărări, frustrări, dezamăgiri, a fost un vot care trebuie respectat. Plec în continuare de la prezumția de bună credință. Sunt un om responsabil, nu am de gând să promovez un conflict inutil, vom merge cinstit cu o propunere care să poată să fie acceptată și care, din punct de vedere matematic și politic, să nu poată fi refuzată. 

Eu n-am de gând să încalc nicio lege, PSD nu are de gând să încalce nicio lege. Voi face o propunere care să îndeplinească condițiile legale, dar și constituționale. 

Eu sper că Iohannis nu va refuza propunerea. Nu va avea niciun motiv constituțional să refuze această propunere. Referitor la legea cu condamnații penali, e o imensă confuzie. Să lămurim câteva noțiuni. Prevederea din lege cu condamnații penali nu poate fi considerată o incompatibilitate. Doi, nu este nici măcar o restrângere a drepturilor fundamentale. Aici vorbim de dreptul de a fi ales. Deci nu putem vorbi de o restrâgere a acestor drepturi. Practic, acea prevedere din lege este o abolire, o decădere pe viață, ceea ce în nicio democrație constituțională nu este posibil. Voi face această nominalizare la Cotroceni, voi respecta Constituția, dar nu voi încălca legea", a conchis liderul PSD.