Liberation, despre victoria lui Iohannis: O normalizare pe modelul democrației de tip occidental
Publicația franceză Liberation scrie despre victoria lui Klaus Iohannis, la alegerile prezidențiale din 16 noiembrie, că reprezintă o normalizare pe modelul democrației de tip occidental și că acest scrutin a marcat un moment de cotitură pentru țara care pare că scapă, puțin câte puțin, de foștii săi oligarhi, potrivit Ziare.com.
Într-un articol cu titlul "Lovitura de teatru în România", publicat în ediția electronică de miercuri, autoarea sa, politologa Irene Costelian, născută în România în perioada comunistă, scrie că victoria lui Klaus Iohannis n-a fost foarte ușor de obținut pentru candidatul liberal al minorității germane, pentru care a fost prima campanie de avengura națională. Însă, această inversare în clasa politică nu este totuși surprinzătoare, subliniază autoarea articolului, adăugând că a fost nevoie să se astepte 25 de ani, pentru ca elitele să se înnoiască - pronosticul făcut de numeroși politologi, după căderea Cortinei de Fie, notează publicația Liberation, citată de Ziare.com.
Astfel, chiar dacă nu este încă totală, această schimbare corespunde, înainte de toate, unei schimbări generale, în aproape toate autoritățile politice naționale. Așadar, președinția trebuia, la rândul său, să sfârșească prin a reveni la un lider format în postcomunism, scrie Liberation.
De asemnea, precizează publicația franceză, nu principalele instituții media, cu care Victor Ponta a făcut un acord, sunt cele care s-au ocupat de inflamarea dezbaterii, ci internauții care au condus o adevărată contra-campanie pe rețelele sociale. Astfel, în ceea ce îl privește pe Victor Ponta, publicația franceză scrie că are imaginea, uneori, încă prea apropiată de fostul președinte controversat, Ion Iliescu, și legăturile strânse cu fostul premier, Adrian Năstase, despre care publicația notează eronat că se află, încă, la închisoare pentru corupție, au contribuit la ieșirea protestatarilor în stradă.
Mai multe pe Ziare.com.