MENIU

Liber la defrișări. Un deputat PSD vrea tăierea pădurilor pentru hoteluri şi baze de agrement

Un deputat PSD, proprietar de păduri, a pus gând rău fondului forestier din România, pentru că stă în calea turismului. Cătălin Rădulescu vrea tăierea pădurilor pentru ca pe locul lor să fie ridicate hoteluri şi baze de agrement. Social-democratul, împreună cu alţi colegi de partid, a depus două priecte care dau liber defrişărilor. Statisticile arată că în România sunt tăiate trei hectare de pădure în fiecare oră, potrivit Realitatea TV.

11 parlamentari PSD, printre care şi trei proprietari de păduri, vor să modifice Codul silvic, adică să treacă terenurile forestiere din extravilan în intravilan, astfel încât, pe viitor, să poată fi tăiate ca să lase loc construcţiilor. Potrivit proiectului, cine defrişează, se angajează, în schimb, să împădurească, în altă parte aceeaşi suprafaţă de teren.

Suprafaţa care face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier este destinată numai pentru construcţia structurii turistice, accesul şi împrejmuirea, şi nu poate depăşi 50% din suprafaţa proprietăţii forestiere. Parlamentarii spun că este nevoie de această modificare a legii, pentru că turismul montan trebuie să se dezvolte. De aceea este nevoie de unităţi de cazare şi de baze de agrement, spa-uri, piscine, restaurante şi baruri.

Acelaşi deputat PSD, cunoscut în ţară ca "Berlusconi de Piteşti", a mai depus recent, tot la Senat, o modificare a legii privind programul "Schi în România". Traducând limbajul juridic, proiectul prevede, cu alte cuvinte, că administraţiile locale pot stabili parteneriate cu diverşi investitori. Adică, pădurile se pot transforma în suprafeţe aducătoare de profit.

Iniţiatorii legii arată că în Austria, de exemplu, potrivit legii pădurilor, una din cele mai importante funcţii ale fondului forestier este cea de recreere, prin asigurarea accesului tuturor în păduri. Prin urmare, prin acest fel s-ar crea şi la noi premisele dezvoltării durabile a turismului. Impactul asupra mediului va fi unul pozitiv, asigură parlamentarii în expunerea de motive.