MENIU

Legea votului prin corespondență, discutată marți de Comisia de Cod electoral

Comisia de Cod electoral se va reuni, marți, pentru a discuta despre Legea votului prin corespondență. Potrivit președintelui comisiei, Mihai Voicu, marți, de la ora 12.00, este programată o întâlnire tehnică pentru Legea votului prin corespondență cu biroul comisiei, reprezentanții Autorității Electorale Permanente și ai grupurilor parlamentare, urmând ca, de la ora 16.00, Comisia de Cod electoral să se reunească.

În acest sens, Voicu și-a exprimat speranța că legea va ajunge, în două săptămâni la Senat, primul for sesizat în acest caz, informează HotNews.ro.

La rândul său, președintele social-democrat al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, declara, pe 8 septembrie, că partidul din care face parte propune ca votul prin corespondență să fie facut doar pentru tipul național de alegeri, iar procedura să fie gratuită pentru toți cetățenii țării.

"Am identificat zece principii foarte importante, în acest moment, pentru ca acest proiect să treacă până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. Votul trebuie să fie secret, nu trebuie să fie denaturat de frică sau de recompensă, trebuie să fie accesibil, adică să fie ușor de înțeles și de realizat pentru orice cetățean român pentru a stimula participarea la procesul decizional. Dorim ca votul prin corespondență să fie făcut doar pentru tipul național de alegeri. Votul trebuie să fie echitabil, discriminarea de orice fel trebuie să fie sancționată prin lege, iar procedura de vot prin corespondență trebuie să fie gratuită pentru toți cetățenii României. Trebuie să fie unul responsabil, securitatea operațiunilor de vot trebuie să garanteze ca toți participanții la acest proces își exprimă opțiunile conform propriei lor conștiințe", sublinia Zgonea.

Totodată, Zgonea arăta ca trebuie să existe o transparență a acțiunilor și deciziilor în ce privește votul prin corespondență, astfel încât să existe încredere publică în echitatea și integritatea votului.

Mai mult, Zgonea preciza că principiile vor fi transmise Comisiei speciale parlamentare pentru modificarea legilor electorale, iar mandatul său primit de la conducerea PSD este de a cere Autorității Electorale Permanente să elaboreze, în maximum trei săptămâni, acest proiect, care să fie dezbătut în comisia specială și în Parlament.