MENIU

Lazăr Comănescu, audiat în Comisia de politică externă: ”Miniștrii să aibă relații bune cu omologii”

Lazăr Comănescu, propus să preia portofoliul Afacerilor Externe, este audiat la Comisia pentru politică externă. Acesta a precizat că referitor la poziția față de Rusia, România se aliază poziției pe care o are UE. La începutul ședinței, s-a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atenatelor din Paris.

Iată o parte dintre declarațiile sale, în care Comănescu nu s-a făcut remarcat cu nimic. Cea mai mare parte a discursului a constat în clișee:

 "Acesta întâlnire  este o modalitate de întâlnire între conducerea MAE şi dvs pentru a dezbate şi analiza activitatea MAE. Trebuie să ţinem cont de evoluţiile care au loc pe plan internaţional şi care necesită eforturi de viziune cu privire la modul în care România acţionează în acest domeniu. (...)Cred că este loc pentru a valorifica şi mai bine calitatea de membru al celor două structuri, UE şi NATO. Pornesc de la premisa că MAE va face eforturi pentru o cooperare interinstituţională. Existanţa unor minorităţi în state vecine trebuie să fie punte de legătură între relaţiile ţării noastre cu ţara respectivă.. Consolidări semnificative ale dimensiunii economice a politicii externe româneşti.(...) Este necesar ca miniştrii României să îşi construiască o relaţie cât mai bună cu omologii săi".

După ce și-a terminat intrevenția, mai mulți parlamentari din comisie i-au adresat o serie de întrebări. Printre aceștia: Lazslo Tokes, Titus Corlățean sau Vlad Nistor. A fost întrebat despre criza imigranților, dar și despre postul de secretar general al ONU, Tokes insistând pe faptul că România nu are un candidat.

Mircea Geonă i-a subiniat lui Comănescu necesitatea ca MAE să depună  eforturi mai mari pentru a îmbunătăți reputația României.

: ”Ministerul de Extere nu este un simpu executant, aveti toate calificarile ca sa putea schimba acesta siutuatie. Este evident atributiunea sa,a ministerului  să gestioneze problema reputatiei in strainătate.