MENIU

Kovesi: Cred că a avut loc o schimbare de mentalităţi. Să vedem dacă se aplică la alegeri

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, declară într-un interviu acordat AGERPRES că, în opinia sa, a avut loc o schimbare în mentalitatea cetățenilor vizavi de persoanele cu probleme penale, în condițiile în care DNA primește un număr tot mai mare de sesizări legate de fapte de corupție.

"O să vedem dacă ea se reflectă în alegeri sau în alte activități în societate", a spus Kovesi. Procurorul-șef precizează că, în urma analize a datelor statistice, s-a constatat că există de foarte multe ori o legătură între valoarea fondului de bani pe care îl administrează persoanele care dețin anumite funcții publice și anumite fapte de corupție. AGERPRES:

Ministrul Justiției a înaintat către CSM propunerea de reînvestire a dumneavoastră în funcția de procuror-șef DNA. Care ar fi prioritățile unui viitor mandat?

Laura Codruța Kovesi: În primul rând, aș dori să continui activitatea pe care am început-o în primul mandat la DNA. Cred că asigurarea stabilității și a continuității activității DNA este un obiectiv pe care trebuie să-l am în vedere, dacă voi fi reînvestită în această funcție. Apoi, mai sunt câteva obiective pe care mi le-am stabilit prin proiectul pe care l-am înaintat Consiliului Superior al Magistraturii. Ele vizează, în principal, activități de continuare a măsurilor deja implementate în vederea sporirii eficienței și calității activității DNA. Sunt câteva măsuri care vizează întărirea capacității instituționale. Una dintre măsuri vizează, mai exact, dezvoltarea capacității instituționale a Serviciului Tehnic, apoi apărarea în continuare a independenței și a stabilității procurorilor care lucrează în această Direcție, precum și obiective specifice.

AGERPRES: Anunțul ministrului a generat nemulțumiri legate de faptul că, pentru această funcție, nu se organizează o procedură similară cu cea pentru procurorul general. În ultimii anii, s-a mers atât pe numiri directe și reînvestiri în funcție, cât și pe proceduri. Singura procedură concretizată cu numire a fost cea pentru șeful DIICOT. Care credeți că este varianta mai bună?

Laura Codruța Kovesi: Îmi este foarte greu să comentez, mai ales că sunt implicată într-o astfel de procedură. Dar, pentru că am fost reînvestită și în calitate de procuror general în urmă cu câțiva ani, pot să vă spun că pentru funcția de procuror-șef al DNA și de procuror general cu ocazia reînvestirii s-a procedat în același fel: s-a reînvestit persoana care ocupa aceeași funcție. Dar, repet, nu pot să comentez această procedură care este în derulare.

AGERPRES: Din statisticile prezentate la bilanțul activității DNA a rezultat că 2015 a fost anul cu cel mai mare număr de demnitari investigați și, de asemenea, cu un număr mare de aleși locali trimiși în judecată. Există o creștere a fenomenului corupției în orice zonă?

Laura Codruța Kovesi:

Noi am făcut o analiză foarte serioasă a datelor statistice și am constatat că există de foarte multe ori o legătură între valoarea fondului de bani pe care îl administrează persoanele care dețin anumite funcții publice și anumite fapte de corupție. Ca să vă dau un exemplu, în ceea ce privește funcțiile de conducere în administrația publică locală, în doi ani s-a triplat numărul persoanelor investigate și trimise în judecată. Evident că aceste persoane aveau un buget foarte mare de administrat și acolo am constatat, din investigațiile noastre, că s-au comis mai multe fapte de corupție.