MENIU

Klaus Iohannis, întâlnire cu secretarul general adjunct al NATO

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, o atenție aparte pe agenda discuțiilor fiind acordată aspectelor legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, mai ales cele privind România, respectiv asupra creșterii rolului Alianței în proiectarea stabilității, prin dezvoltarea sprijinului pentru statele partenere.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, agenda de discuții a inclus un schimb de vederi asupra priorităților curente ale Alianței Nord-Atlantice, cu accent asupra stadiului și perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia din 8-9 iulie, respectiv asupra evoluțiilor de securitate din vecinătatea estică a NATO.

"O atenție aparte a fost acordată aspectelor legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, mai ales cele privind România, respectiv asupra creșterii rolului Alianței în proiectarea stabilității, prin dezvoltarea sprijinului pentru statele partenere", precizează sursa citată. Președintele Iohannis a adresat felicitări secretarului general adjunct al NATO pentru preluarea recentă, la 17 octombrie, a mandatului său și a asigurat-o de întregul sprijin al țării noastre în realizarea acestuia. Totodată, președintele Klaus Iohannis a asigurat cu privire la angajamentul României de a îndeplini toate obligațiile care îi revin la nivel aliat, se menționează în comunicat.

Șeful statului român a evidențiat că însăși găzduirea dialogului în Formatul București este un exemplu al efortului românesc pentru realizarea obiectivelor NATO, care trebuie să devină mai puternic, prin dezvoltarea cooperării regionale în sprijinul obiectivelor NATO, ținând cont de interesul special al țărilor Europei Centrale și de Est pentru securitatea, stabilitatea și prosperitatea spațiului de la Marea Baltică la Marea Neagră, respectiv în contextul evoluțiilor de securitate din Vecinătatea Estică și Sudică, potrivit comunicatului.

"Președintele României a indicat importanța realizării deciziilor aliate privind prezența înaintată a NATO în sudul Flancului Estic, pe cele trei componente ale sale — terestră, aeriană și maritimă, secretarul general adjunct exprimând tot sprijinul conducerii Alianței și al său personal pentru implementarea acestora", se arată în comunicat. Cei doi înalți oficiali au căzut de acord că este necesară o abordare coerentă și unitară a dimensiunii nordice și respectiv sudice a Flancului Estic, indispensabilă pentru o descurajare puternică din partea NATO, potrivit sursei citate.