MENIU

Klaus Iohannis: „Traversăm o perioadă de CRIZE fără precedent” - Riscuri la adresa securității energetice

Președintele României - Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 23 septembrie 2022, un mesaj în cadrul Galei Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceze din România (CCIFER). Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale.

„Felicit Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, precum și întreaga comunitate franceză de afaceri din țara noastră, pentru performanțe și pentru implicarea activă în dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Apreciez, totodată, tematica evenimentului dumneavoastră – tranziția către o economie verde – care este una dintre principalele preocupări politice la nivelul Uniunii Europene, dar și o reală provocare pentru competitivitatea și premisele de dezvoltare ale economiilor Uniunii.

Bunele relații între state sunt reflectate, într-o măsură semnificativă, de rezultatele cooperării economice. Din această perspectivă, între România și Franța a existat dintotdeauna un parteneriat autentic, constructiv și durabil.

Franța ocupă locul trei în clasamentul partenerilor comerciali ai României și primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii cu care România înregistrează o balanță comercială excedentară. În anul 2021, de exemplu, exporturile României în Franța au depășit 4,7 miliarde de euro, în timp ce importurile au fost în valoare de 4,1 miliarde de euro.

Cooperarea franco-română se remarcă și în plan investițional: Franța este al treilea investitor în economia românească, cu investiții care se apropie de 9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 10% din totalul investițiilor străine directe din economia României.

Agricultura, comerțul și serviciile financiar-bancare au atras, în ultimii 30 de ani de relații bilaterale, aproape 90% din volumul investițiilor franceze în România.

Reprezentativ pentru interesele investiționale franceze rămâne sectorul agricol, al cărui procent din totalul investițiilor depășește semnificativ 50%, iar acest sector se remarcă și printr-un portofoliu distinct la nivelul organizației dumneavoastră.

Traversăm cu toții o perioadă de crize fără precedent, generate de pandemia de COVID-19 și accentuate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cu efecte predominante în plan economic, financiar și social. Pe măsură ce provocările se diversifică, a devenit evidentă nevoia de consolidare a relațiilor bilaterale, de susținere reciprocă și solidaritate la nivel comunitar.

Dincolo de cifre și statistici, relația bilaterală franco-română înseamnă tradiție, dar și noutate. Cooperarea în plan economic a fost și continuă să fie intens susținută de inițiative, demersuri, interese și viziuni comune, cu rezultate foarte bune pentru ambele părți. Parteneriatul Dacia-Renault este cel mai ilustrativ exemplu în privința longevității relațiilor economice bilaterale.

Am încredere că perspectivele de dezvoltare, îndeosebi pe direcția tranziției verzi și a transformării digitale, vor crea noi oportunități de colaborare, cum ar fi, spre exemplu, în domeniul energiei nucleare civile, unde experiența Franței este deosebit de importantă în plan european și internațional.

Contextul geopolitic și economic actual accentuează riscurile la adresa securității energetice, iar deciziile privind stabilitatea și reziliența sectorului energetic devin cruciale pentru competitivitatea economică a Uniunii Europene în plan global.

Suntem cu toții conștienți de importanța schimbărilor climatice, ale căror efecte le resimțim inclusiv la nivel individual. Ne dorim să beneficiem de o tranziție sustenabilă la o economie mai prietenoasă cu mediul, dar trebuie să beneficiem și de politici care să imprime un parcurs gradual și care să țină cont de specificul statelor membre.

Am încredere că relațiile bilaterale și cooperarea franco-română în domenii precum energie, agricultură, industria auto, aeronautică sau transporturi reprezintă un catalizator important pentru dezvoltarea economiilor noastre.

Stimați reprezentanți ai comunității de afaceri franco-române, conjunctura economică actuală, caracterizată de rate record ale inflației, dar și de riscuri de securitate, trebuie gestionată cu atenție, curaj și hotărâre, atribute care au definit dintotdeauna și relațiile noastre bilaterale.

Astăzi, în ciuda războiului din vecinătate, România rămâne o destinație de investiții atractivă. Peste 50% din investitori privesc cu interes spre economia românească, iar peste 40% dintre aceștia își îndreaptă atenția către lanțurile de aprovizionare sau sectorul logistic.

Am convingerea că modelul de cooperare franco-română, unul de succes și cu beneficii de ambele părți, se poate dovedi de bun augur, inclusiv în privința proiectelor de investiții prevăzute în PNRR. În paralel, trebuie continuată colaborarea în domeniile cu potențial deja confirmat, inclusiv pentru asigurarea unei tranziții echilibrate și eficiente la economia viitorului.

Parteneriatul franco-român promovat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România a înregistrat rezultate remarcabile! Iar acest lucru se datorează abordării pro-active, atât la nivelul comunităților de afaceri, cât și în relația acestora cu autoritățile statului.

Sunt convins că proiectele și inițiativele comune își găsesc concretizare prin relațiile bilaterale consistente, active și loiale.

Vă încurajez să rămâneți la fel de dedicați și implicați pentru a înfrunta cu succes provocările și a valorifica la maximum oportunitățile! Vă doresc succes și cât mai multe realizări!”, a transmis Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis criza energie economie