Klaus Iohannis: Relaţia privilegiată SUA-România, o garanţie pentru stabilitatea întregii regiuni
Președintele Klaus Iohannis participă la la Forumul "Noi perspective ale Parteneriatului Strategic SUA-România" care se desfășoară la BCU, susținând în discursul său că relaţia privilegiată SUA- România este o garanţie pentru stabilitatea întregii regiuni.
Iată cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis, din discursul pe care l-a susținut:
”Doamnelor şi domnilor, Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă un reper fundamental al politicii externe a României şi va continua să ocupe acelaşi loc important în arhitectura politicii noastre externe alături de apartenenţa la NATO şi la UE. Parteneriatul conturează o relaţie bilaterală bogată care s-a născut oficial în 1880. Atunci s-au pus bazele apropierii dintre statele noastre. Amplificarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă o prioritate majoră în politica externă şi de securitate a României.
Aceaasta, sprijinită ferm de întreaga clasă politică şi de cetăţenii săi. Mai mult, relaţia privilegiată dintre SUA şi România e o garanţie pentru stabilitatea întregii regiuni, în special în contextul de acum. Parteneriatul cu SUA s-a dezvoltat pas cu pas şi, de la momentul semnării sale, a avansat pe o traiectorie ascendentă. România doreşte ca dialogul politic şi colaborarea cu SUA să continue şi să se diversifice în toate domeniile.
Dimensiunea politico-militară şi de securitate este componenta cea mai vizibilă şi dinamică a Parteneriatului. Operaţionalizarea sistemului american de apărare va încununa munca şi dedicaţia comună şi va reprezenta o contribuţie româno-americană valoroasă la securitatea transatlantică. România va continua să fie un partener de încredere al SUA în misiuni internaţionale. Cooperarea bilaterală în plan economic şi în relaţie directă cu aceasta, în educaţie şi cercetare, e esenţială nu doar pentru stimularea creşterii economice, ci şi oamenii de afaceri americani interesaţi de potenţialul economic deosebit al ţării noastre. Trebuie să avem aceeaşi ambiţie şi în domeniul investiţiilor americane în România.
Investiţiile americane reprezintă nu doar o sursă de finanţare, ci şi un instrument de modernizare economică. Am făcut multe, dar nu am făcut încă suficiente. Ne dorim ca SUA să se afle printre primii 10 investitori străini în România”.
Știre în curs de actualizare