Iohannis: Programul pentru înzestrarea Armatei, actualizat. Cine poate fabrica tehnica militară
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat marți o formă actualizată a Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în 2026 și în perspectivă, a anunțat președintele Klaus Iohannis, care a precizat că prin aplicarea acestui program operatori economici naționali pot participa la fabricarea unor tipuri de tehnică militară.
"Am aprobat astăzi o formă actualizată a acestui program, ca urmare a alocării a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale. Scopul programului este acela de a asigura capabilitățile necesare Armatei pentru protejarea intereselor naționale și îndeplinirea angajamentelor internaționale", a afirmat șeful statului, la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT, scrie Agerpres.
El a subliniat că alocarea a 2% din PIB Ministerului Apărării Naționale are un impact dublu asupra securității țării, respectiv impune actualizarea și corelarea măsurilor privind modernizarea și înzestrarea Armatei României, iar, pe de altă parte, va contribui la revitalizarea industriei naționale de apărare, cu efecte benefice asupra capacității de luptă și cu efecte benefice în crearea unor locuri de muncă.
"Prin punerea în aplicare a programului, actualizat și în acord cu autoritățile NATO, se vor iniția programele esențiale de înzestrare și participare a operatorilor economici naționali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară, și aș exemplifica aici: transportoare blindate 8x8 și 4x4, autoturisme de transport blindate și neblindate de tip ușor, avioane multirol, sisteme de comandă și control și corvetele", a completat Iohannis.