MENIU

Klaus Iohannis participă JOI și VINERI la summitul Consiliului European, la Bruxelles - Planul energetic susținut de președinte pentru această iarnă

Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, pleacă la Bruxelles pentru a participa, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis se află joi și vineri în Belgia, unde participă, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, anunță Administrația Prezidențială. Printre temele de discuţie pe agenda Consiliului se află măsurile necesare în domeniul energiei, în urma pachetului de propuneri prezentat de Comisia Europeană şi reafirmarea susţinerii UE pentru asigurarea securităţii alimentare la nivel global.

„În continuarea dezbaterilor avute cu prilejul Consiliului European informal de la Praga, liderii europeni vor discuta situația din domeniul energiei, în vederea agreării unor măsuri suplimentare necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării și scăderea prețurilor la energie, pornind de la pachetul de propuneri prezentat marți, 18 octombrie 2022, de Comisia Europeană. Totodată, discuțiile vor aborda și modalitățile de consolidare a rezilienței economiilor europene și de protejare a cetățenilor și întreprinderilor”, menționează Președinția.

Comisia Europeană a propus marți un nou regulament de urgență în criza energetică, după explozia prețurilor la gaze în UE și pentru a proteja consumatorii și aprovizionarea în această iarnă.

Ursula von der Leyen a anunțat un mecanism de urgenţă pentru contracararea preţurilor mari la gaze şi pentru garantarea aprovizionării în cursul iernii, fiind vorba de „un sistem temporar pentru limitarea tarifelor excesive”. Printre măsurile luate în calcul sunt achizițiile comune de gaze, mecanisme de limitare a prețurilor la gaze printr-o plafonare țintită, utilizarea transparentă a infrastructurii și solidaritatea dintre statele membre, precum și eforturi continue de reducere a cererii de gaze.  

La summitul UE de la Praga din urmă cu două săptămâni, președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene un plan concret pentru plafonarea prețului la gaze, reafirmând că propunerea sa vizează separarea pieței gazului de piața electricității.

Pe agenda reuniunii Consiliului European este inclusă, de asemenea, discutarea evoluțiilor războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu accent pe escaladările recente din partea Federației Ruse și, respectiv, continuarea sprijinului european pentru Ucraina, pe plan politic, financiar, umanitar și militar.

Va fi reafirmată susținerea Uniunii Europene pentru asigurarea securității alimentare la nivel global”, mai precizează comunicatul Președinției.

Liderii europeni vor aborda la reuniunea de la Bruxelles și modalităţile concrete de consolidare a rezilienţei infrastructurii critice, în contextul actelor recente de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream.

De asemenea, potrivit agendei reuniunii, şefii de stat şi de guvern din statele membre UE vor avea, la Consiliul European, o dezbatere strategică privind relaţiile Uniunii Europene cu China, precum şi discuţii pregătitoare în perspectivele Summitului din decembrie între Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) şi a celei de-a 27-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice de la Sharm El-Sheikh, din luna noiembrie (COP27).