Klaus Iohannis, întâlnire cu liderii UE: se dezbat solicitările de a deveni state membre ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei
Președintele României - Klaus Iohannis participă, joi, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, în Bruxelles, Regatul Belgiei, dar și la reuniunea Consiliului European.
Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu liderii UE, la reuniunile de la Bruxelles.
„Avem câteva teme, dar una din ele e de importanță deosebită: solicitările de a deveni state membre ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Comisia Europeană a emis recomandare ca Ucraina și Moldova să primească statut de candidat și Georgia să primească un statut care să sprijine statulul de candidat.
Eu am sprijinit din capul locului, știți foarte bine, am spus-o public, solicitările celor trei state. Voi exprima astăzi punctul meu de vedere, punctul de vedere al României, care este foarte clar. Noi susținem, sprijinim și salutăm punctul de vedere al Comisiei, care este unul corect, reflectă situația din teren. Este un punct de vedere care totuși vine cu câteva noutăți, procedural vorbind. Comisia propune să se acorde pentru Moldova și Ucraina să se acorde statutul de candidat, dar până la începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare trebuie să îndeplinească o serie de condiții care sunt enumerate.
Eu cred că este foarte bine așa și cred că această abordare a Comisiei a reușit să aducă o mișcare în întreaga politică de extindere a Uniunii Europene, o mișcare pe care o consider foarte pozitivă, iar ea poate să ducă, prin analogie, la o creștere a vitezei și pentru alte candidaturi și alte proceduri", a declarat Klaus Iohannis.
Reuniunea liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest va constitui o oportunitate de reafirmare, în actualul context geopolitic, a sprijinului liderilor Uniunii Europene pentru ancorarea europeană a Balcanilor de Vest şi pentru avansarea şi consolidarea procesului de extindere în baza criteriilor stabilite. Totodată, reuniunea va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru identificarea modalităţilor concrete de stimulare a proceselor de reformă şi de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienţei.
Agenda reuniunii Consiliului European, care se va desfăşura joi şi vineri, va include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.