MENIU

Klaus Iohannis, în SUA: Cu noua administraţie Trump avem o relaţie funcţională

Preşeedintele Klaus Iohannis a avut, in Statele Unite, o intalnire cu membrii comunitatii romanesti din Philadelphia, carora le-a spus ca Romania are "o relatie functionala" cu noua Administratie Trump, iar presedintele american apreciaza foarte mult comunitatea de romani. Iohannis a adaugat ca a gasit peste tot in Statele Unite romani respectati si ca nu i se mai pare un lucru special sa mearga prin Statele Unite si sa fie salutat in limba romana.

In alocutiunea rostita, presedintele Iohannis a mai spus ca romanii din Philadelphia au o istorie extrem de bogata, in primul rand istoria Statelor Unite, dar aici se gaseste un document care a contribuit la existenta Romaniei ca stat modern:

"Este acea renumita Declaratie de Principii, care, impreuna cu opinia ferma a Presedintelui Wilson de la acea vreme, a facut posibila, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastra Nationala. Dar si alte popoare, in special din Estul si din mijlocul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care, in esenta, au fost o prima formulare foarte explicita a dreptului la autodeterminare a popoarelor. Si, cum probabil stiti, eu provin din Transilvania, din Sibiu. Pentru romanii din Transilvania, practic, a fost acea sansa sa se alature Romaniei, iar pentru Romania cred ca a fost o mare sansa ca i s-a alaturat Transilvania", potrivit hotnews.ro.

Presedintele a subliniat ca in ultima vreme se vorbeste foarte mult despre Parteneriatul Strategic intre Romania si Statele Unite ale Americii, si pe buna dreptate: "Cu noua Administratie Trump am reusit de la inceput sa avem o relatie functionala, si dupa ce am efectuat o vizita in prima parte a acestui an la Washington - pe care poate ati urmarit-o, mie mi-a placut - dupa acea vizita relatia a devenit deosebit de puternica si am reusit sa dam o noua dimensiune Parteneriatului Strategic intre Romania si Statele Unite ale Americii."