Iohannis: Shhaideh şi Plumb trebuiau să demisioneze. Sau să fie retrase
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți seara, că în opinia sa, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze din funcţie după ce DNA le-a pus sub urmărire penală, în dosarul Belina. Sau, dacă nu, să fie retrase de premier.
"Cred că vă amintiţi de poziţiile mele pe care le-am avut în ocazii similare şi au fost câteva similare. Eu vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, în care persoane urmărite penal, judecate penal, condamnate penal nu au ce să caute în Guvern. Da, că să vă răspund. Doamnele ministru trebuiau să demisioneze în prima variantă optimală. A doua variantă optimală era să fie retrase. Ce se întâmplă nu este de bun augur. Nu ştiu detalii din dosare, vorbesc din punct de vedere al preşedintelui, îmi doresc un Guvern care să acţioneze pentru români, nu ştiu dacă doamnele sunt vinovate. Vinovăţia este stabilită de judecător", a spus preşedintele, la Cotroceni.
Klaus Iohannis a subliniat că este păcat că PSD nu a înţeles nimic din apelurile sale repetate de a întări statul de drept.
"Ar trebui să devină normalitate ca persoane urmarite şi judecate să nu fie în Guvern. Cum privesc românii şi partenerii noştri ca două doamne care gestioneaza fonduri foarte consistente sunt suspectate de acte penale? E pacat că PSD nu a înţeles nimic din repetatele mele apeluri de întărire a statului de drept".
Klaus Iohannis: Este nevoie de implicare civică maximă. Să nu se creeze impresia că chem la protest
Pe de altă parte, preşedintele a spus că nu are temei pentru a le suspenda pe cele două, întrucât prima dată, în cazul Rovanei Plumb prima dată se va da un vot pentru cererea de începere a urmăririi penale, în Parlament. Şeful statului a mai criticat şi votul din comisia juridică a Senatului, când Viorel Ilie a fost salvat de către colegi: "Dacă politicienii fac scut în jurul unei persoane urmărite penal, acest lucru nu este de bun augur".
Iohannis: Aştept ca premierul să mă consulte
Întrebat dacă a vorbit cu premierul Mihai Tudose în cazul celor trei miniștri cu probleme în justiție, șeful statului a precizat că așteaptă ca acesta să-l consulte dacă are nevoie de un sfat bun.
"În situația celor două doamne, doamna vicepremier și doamna ministru, deocamdată acțiunile se desfășoară în altă parte. Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne ministru și explicația este foarte simplă: în cazul doamnei Shhaideh, acuzațiile se referă la cariera domniei sale de secretar de stat și acestea nu vin la mine iar în cazul doamnei ministru Plumb este nevoie prima dată să se ceară urmărirea penală de către Parlament, după care se poate discuta alt curs al acțiunii, dar până atunci nu", a mai afirmat Iohannis.
El a susținut că dacă politicienii fac scut în jurul unei persoane acuzate penal, abordarea este eronată.
Preşedintele critică modificările din domeniul Justiţiei: Două lucruri mă îngrijorează
Care sunt acuzaţiile DNA
Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu de procurorii anticorupţie în dosarul Insula Belina. În aceeaşi cauză DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi deputat, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu.
Întrebat dacă a vorbit cu premierul Mihai Tudose în cazul celor trei miniștri cu probleme în justiție, șeful statului a precizat că așteaptă ca acesta să-l consulte dacă are nevoie de un sfat bun. "În situația celor două doamne, doamna vicepremier și doamna ministru, deocamdată acțiunile se desfășoară în altă parte. Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne ministru și explicația este foarte simplă: în cazul doamnei Shhaideh, acuzațiile se referă la cariera domniei sale de secretar de stat și acestea nu vin la mine iar în cazul doamnei ministru Plumb este nevoie prima dată să se ceară urmărirea penală de către Parlament, după care se poate discuta alt curs al acțiunii, dar până atunci nu", a mai afirmat Iohannis. El a susținut că dacă politicienii fac scut în jurul unei persoane acuzate penal, abordarea este eronată.
Potrivit procurorilor, în anul 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
„Totodată, au fost efectuate notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate. În susţinerea acestor demersuri, persoane cu funcţii de decizie din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administraţia Naţională "Apele Române" şi Consiliul Judeţean Teleorman au servit intereselor unei societăţi particulare, încălcând dispoziţii prevăzute în mai multe legi".