Klaus Iohannis, despre primul summit fără Marea Britanie: Să evităm fragmentarea Uniunii Europene
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, în care a anunţat că va participa la reuniunea informală a Consiliului European, la Bratislava. Acesta a făcut apel la unitatea Uniunii Europene şi a punctat că trebuie evitată fragmentarea blocului comunitar, mai ales după BREXIT. Totodată, preşedintele a avertizat că liderii naţionali trebuie să renunţe la "discursul duplicitar" prin care laudă UE la Bruxelles, dar o atacă în ţările lor, afirmând că astfel de comportante ajută la ascensiunea partidelor extremiste, populiste şi eurosceptice, şi a pledat, înaintea summitului de la Bratislava, pentru mai multă comunicare în UE.
Redăm, în continuare, cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:
"Mâine particip la Bratislava, la o întâlnire informală a Consiliului European. Va fi o întalnire informală a summit-ului Consiliulului European, pe tema Brexit. Am avut discuții cu mai mulți lideri europeni. L-am avut invitat pe domnul Hollande, cred ca vă amintiți, am avut și întalnirea cu Angela Merkel, a fost prezent şi premierul Belgiei, Charles Michel. Am avut o conversație telefonică și cu președintele Consililului European, Donald Tusk. Facem o evaluare a stării Uniunii Europene, facem o analiză pe termen scurt si mediu. Asta nu se poate face într-o zi, este un proces de reflecție(....) Este important să evitam fragmentarea UE", a spus Iohannis.
Klaus Iohannis acuză lideri naţionali din UE de un discurs "duplicitar" faţă de Uniune
Klaus Iohannis a mai punctat că unii lideri naționali vorbesc Uniunea Europeană de bine la Bruxelles iar când ajung acasă discursul lor este "exact opus", precizând că o astfel de abordare "duplicitară" a dus la ascensiunea partidelor populiste și extremiste.
"Constatăm foarte des că la Bruxelles vin lideri naționali și toți vorbesc de bine despre UE, despre viitorul ei, despre ce trebuie să facem noi ca să funcționeze. Aceiași lideri merg acasă și încep să aibă un discurs exact opus. Acuză UE pentru toate greșelile care de fapt se fac în plan național, pentru toate eșecurile pe care fiecare le are la el acasă. Așa nu se poate. Este nevoie de o comunicare serioasă, credibilă, intensă. Atât cetățenii europeni au nevoie de o astfel de comunicare, cât și partenerii externi. Rezultatul acestui discurs duplicitar e ascensiunea partidelor populiste și extremiste și a partidelor eurosceptice. Toți aceștia nu vor veni cu soluții pentru UE. Dimpotrivă", a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.
El a precizat că sunt patru lucruri cărora trebuie să li se acorde atenție în demersul de consolidare a Uniunii Europene.
"Primul, concentrarea pe acele dosare care stimulează coeziunea, evitarea dosarelor care duc la aprofundarea diviziunilor. Al doilea, menținerea realizărilor-cheie ale Uniunii Europene. Aici e vorba de libertățile fundamentale și de piața internă comună, piața unică cu cele patru libertăți, dar și zona Schengen, zona euro.
Klaus Iohannis, anunţ de ultima oră despre aderarea României la Euro
În al treilea rând, trebuie să fim foarte onești și să ne concentrăm pe creșterea transparenței și a legitimității instituțiilor europene. Auzim de foarte multe ori (...) întrebări legate de felul în care acționează instituțiile europene, de felul în care se poate înțelege ce se întâmplă în cadrul unui proces european. Aceste lucruri trebuie mult mai bine explicate, mult mai bine clarificate. Al patrulea lucru — comunicarea", a susținut șeful statului.
Pe de altă parte, Iohannis a mai spus că aderarea României la zona euro în 2019 este exclusă, precizând că o aderare care se produce prea repede poate fi în detrimentul economiei românești.
"Inițial s-a vehiculat ca și termen de integrare în zona euro anul 2019. A fost un termen înaintat atunci prea optimist, aș spune chiar nerealist. 2019 este exclus pentru noi, dar România are în continuare acest obiectiv strategic de aderare la zona euro. Când se va întâmpla acest lucru trebuie să stabilească în primul specialiștii care pot evalua în ce măsură România îndeplinește criteriile, în ce măsură e realmente pregătită economia românească, pentru că o aderare care se produce prea repede poate să fie în detrimentul economiei românești și acest lucru evident că nu e de dorit", a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni. El a precizat că România nu are o țintă fixată pentru intrarea în zona euro.