MENIU

Klaus Iohannis a cerut revocarea ministrului de Finanţe Darius Vâlcov, urmărit penal

<p>Preşedintele Klaus Iohannis </p>

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a cerut premierului Victor Ponta revocarea din funcţie a ministrului de Finanţe Darius Vâlcov, urmărit penal într-un dosar de corupţie. Ponta a anunţat, la doar o oră, că a primit demisia ministrului încă de la prânz.

"Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 15 martie a.c., un mesaj cu privire la dispunerea urmăririi penale față de ministrul de Finanțe.

"Având în vedere că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de ministrul Finanțelor, domnul Darius Vâlcov, m-aș fi așteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcție, înțelegând că afectează activitatea și credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat.

În această situație, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcția de ministru al Finanțelor a domnului Darius Vâlcov"", anunţă un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ponta, am primit demisia

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la o oră după apelul preşedintelui, că ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, i-a înaintat demisia duminică la prânz.

Premierul a adăugat că, ulterior, a discutat cu președintele Klaus Iohannis și că, după ce ministrul va termina proiectul de Cod Fiscal, se va gândi la un nume pentru postul de ministru de Finanțe.

Demisia, cerută de toată lumea

Demisia lui Vâlcov a fost cerută în cor de toată lumea. Fostul preşedinte Traian Băsescu, şefa PNL Alina Gorghiu şi Mircea Geoană au fost doar câţiva dintre cei care au cerut remanierea ministrului de Finanţe. Acesta declara aseară, pentru Mediafax, că nu are de gând deocamdată să se retragă.

Într-un mesaj sambata seară pe Facebook, şi adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta, fostul şef al statului Traian Băsescu a spus: "Ştiu că este weekend, dar ministrul de Finanţe al României a fost pus sub învinuire pentru presupuse fapte de corupţie. [...] Vă rog înţelegeţi că orice oră întârziere în remanierea ministrului Vâlcov are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe pieţele financiare dar şi pe cursul de schimb. Faceţi remanierea domnului Vâlcov înainte de ziua de luni." "Dacă era vorba despre ministrul de la cultură, mediu, transporturi, tineret şi sport poate mai puteaţi aştepta până luni", a adăugat Traian Băsescu.

PSR a considerat că acuzaţiile de corupţie aduse lui Dan Şova şi lui Darius Vâlcov trebuie să conducă la demisia lui Victor Ponta şi a lui Darius Vâlcov din Guvern, dar şi a lui Dan Şova din Senatul României. "Un prim-ministru care a girat pentru doi miniştri acuzaţi de corupţie trebuie să-şi asume responsabilitatea politică pentru afectarea gravă a credibilităţii şi funcţionalităţii Guvernului în plan intern şi internaţional. Mai ales că Victor Ponta spunea că guvernul lui trebuie să fie cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România.[...] Sultanatul politico-economic al lui Victor Ponta se apropie oricum de final", se arată în comunicat.

Şi Alina Gorghiu a spus că Vâlcov ar trebui să facă un pas înapoi. "Calitatea de urmărit penal într-un dosar de corupţie îl obligă pe ministrul Finanţelor, domnul Darius Vâlcov, să demisioneze din Guvern. [...] Un ministru urmărit penal nu mai poate avea decât o contribuţie negativă la imaginea şi credibilitatea României", a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

Şi Ponta a reacţionat. "Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal ( la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant!). Vreau să asigur pe toată lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preţ şi în orice conjunctură politică!", a scris Ponta pe Facebook, sâmbătă.

În urmă cu doar trei luni, premierul era de altă părere. "Dacă DNA va cere urmărirea penală faţă de mine, cu siguranţă că mă voi retrage din Guvern. Dacă DNA va cere urmărirea penală pentru un membru al Guvernului, cu siguranţă acesta se va retrage. Asta nu înseamnă că e neapărat vinovat”, spunea Victor Ponta în decembrie 2014.