MENIU

Klaus Iohannis, vizitat de președintele Poloniei în plin RĂZBOI: „E necesară o prezență militară sporită în România”

Klaus Iohannis l-a primit, marți, pe președintele Poloniei la Palatul Cotroceni. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a efectuat o vizită la Bucureşti. Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora au susţinut declaraţii de presă comune.

„Am convenit cu președintele Duda ca România și Polonia să-și intensifice colaborarea pe securitate. Avem nevoie urgent de o consolidare a flancului Estic.

E necesară o prezență militară sporită în România. Am decis azi să organizăm la București un summit al formatului B9 pe care îl voi găzdui aici la Cotroceni, cu două săptămâni înainte de summitul NATO, pentru a ne armoniza pozițiile.

Am discutat despre criza umanitară profundă provocată de agresiunea militară a Rusiei, care trebuie să înceteze urgent. Am reconfirmat sprijinul pentru Republica Moldova.

Dorim, împreună cu Polonia, reafirmarea clară a sarcinii prioritare fundamentale a NATO – apărarea colectivă. Vizita Președintelui Biden în Europa și participarea sa la Summitul aliat de peste două zile transmite, o dată în plus, un mesaj puternic al unității și solidarității aliate, dar și al susținerii Statelor Unite ale Americii pentru securitatea noastră. Împreună cu Președintele Duda am abordat și prioritățile noastre comune în relația transatlantică, în special în actualul context.

Am discutat și despre proiectele strategice de interconectare regională de interes atât pentru România, cât și pentru Polonia. Mă refer aici la proiectele Rail2Sea și ViaCarpathia, deosebit de importante din punct de vedere economic și pentru mobilitatea militară pe Flancul Estic.

România și Polonia vor continua să coopereze îndeaproape pentru identificarea de modalități concrete pentru realizarea acestor proiecte.

În final, doresc să reafirm convingerea că România și Polonia, unite de un parteneriat și o prietenie trainice, vor continua acțiunea lor hotărâtă pentru a face ca libertatea, dreptul popoarelor de a-și decide singure soarta, pacea și securitatea să rămână reperele prezentului nostru”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Andrzej Duda, la rândul său, a spus că angajamentul NATO este să apere lumea de Rusia care este un agresor și a pornit un război care amintește de cel de-al doilea război mondial.

„Sunt recunoscător că aceste întâlniri sunt norocoase pentru noi. Ne-am întâlnit în 2016 și rezultatul a fost înființarea B9. Am obținut prezența avansată, dar înainte de toate, prezența NATO care nu era înainte. Nu era această garanție.

Azi am vorbit cu domnul președinte, fără precedent, având în vedere criza de securitate pentru noi, avem nevoie de o concepție nouă a NATO. Din acest motiv e importantă întâlnirea noastră. Noua concepție trebuie să ia în considerare această agresiune a Rusiei. Prezența noastră trebuie să-și schimbe perspectiva.

Noi, ca reprezentanți ai lumii libere, nu putem să fim de acord și trebuie să facem tot posibilul ca acest război să înceteze, să nu aibă loc astfel de lucruri pe teritoriile țărilor noastre.

Trebuie să vedem ce sancțuni trebuie să facem ca să fie dureros pentru Rusia.

Dacă Belarus va ataca Ucraina, cred că se va impune sancțiuni împotriva Belarusului. Toate țările trebuie se exprime clar: cine se alătură agresorului o să fie sancționat”, a spus Andrzej Duda.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a fost primit de Klaus Iohannis pentru convorbiri pe marginea securității flancului estic al NATO.

În plin conflict între ruși și ucraineni, Polonia şi România se confruntă cu un flux masiv de refugiaţi ucraineni pe fondul războiului din Ucraina, subiect aflat pe tema discuțiilor de astăzi.

Întâlnirea are loc cu două zile înainte de summitul crucial de la Bruxelles, la care va participa si liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis polonia presedinte