MENIU

Kelemen despre Schengen: Nu putem accepta pe termen lung să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua

Kelemen despre Schengen: Nu putem accepta pe termen lung să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că nu ar trebui să existe "o Europă cu două viteze”, care să ceară României permanent să îndeplinească criterii suplimentare pentru aderarea la Schengen, afirmând că România nu poate accepta pe termen lung să fie tratată ca o ţară de mâna a doua.

Kelemen a afirmat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, că Uniunea Europeană şi ţările din UE ar rebuie să fie conştiente că nu există şi nu ar trebui să existe două Europe, "o Europă cu două viteze", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Noi înţelegem campaniile interne, campaniile politice în orice stat, de la Olanda până la Franţa, dar dacă toate criteriile tehnice au fost îndeplinite, nu se poate accepta pe termen lung să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua. Îndeplinim toate criteriile şi eu cred că pe un termen rezonabil trebuie să avem garanţiile necesare că vom adera la spaţiul Schengen. Nu trebuie să primim criterii suplimentare permanent”, a declarat Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, viitorii europarlamentari au misiunea să explice la Bruxelles că România este "o ţară serioasă, care aduce stabilitate şi adaugă la bogăţia UE”, care trebuie tratată ca "o țară parteneră, ca o ţară membră” a UE.

Potrivit lui Kelemen, UE şi tot ce a însemnat, după anii 50, Comunitatea Europeană şi Comunitatea Cărbunelui şi Oţelului, a fost o sursă de pace, de stabilitate și bunăstare pentru toți cetăţenii Europei, aspect care trebuie amintit de Ziua Europei.

"UE nu este o construcţie perfectă, orice creaţie a omului este imperfectă, dar poate fi îmbunătăţită şi trebuie să fim acolo când lucrurile se vor schimba. Vor fi schimbări în continuare şi noi spunem că toate comunităţile autohtone, minoritare, religioase, entice, lingvistice, fiindcă fiecare îşi defineşte într-un anumit fel soarta şi situaţia, trebuie să intre în atenţia UE, în atenţia instituţiilor europene. Pentru că vorbim de 60 de milioane de oameni la nivelul UE. Asta înseamnă o sursă de stabilitate, de multiculturalitate şi tot ceea ce înseamnă bogăţia UE”, a spus Kelemen.

Președintele UDMR a adăugat au existat "şi momente de dezamăgire” în privința UE, dar trebuie recunoscut faptul că bugetul european a ajutat "enorm”, multe dintre investiţiile de mediu, de infrastructură din România, în special în comune, care nu ar fi fost posibile cu resurse proprii sau cu resurse de la bugetul național.

"Acolo unde noi am fost dezamăgiţi, acolo trebuie să lucrăm în continuare. Avem nevoie de o echipă puternică, ce va susţine, pe de o parte, cauza României, iar pe de altă parte va susţine problemele specifice ale comunităţii noastre”, a afirmat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a fost prezent, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, împreună cu ministrul Mediului, Korodi Attila, la o serbare câmpenească electorală în parcul central, organizată la inițiativa Organizației Teritoriale Ciuc a UDMR, la care au participat câteva sute de alegători.

La manifestare au fost prezente ansambluri foloclorice din Ciucul de Sus și Ciucul de Jos, iar primarii din 16 localități au participat la un concurs de gătit, sute de kilograme de gulyas, preparate în diferite moduri, fiind oferite alegătorilor.

Vedeta a fost un ceaun uriaș, în care bucătarii din Valea Ghimeșului au gătit o tocană de 800 de kilograme, suficientă pentru 1.400 de porții.

Mai multe articole despre:
UDMR preşedinte Schengen Kelemen Hunor